fredag 24 september 2010

Borrning under granodlingen

Eleonore
Nu var det ett tag sedan jag skrev, men det har varit full rulle på jobbet och det är svårt att få tiden att räcka till. Till råga på allt har höstens kalla vindar greppat tag om min hals och näsa vilket resulterade i feber och sängliggande i en halv vecka. Men nu är jag på benen igen och fit for fight =)

På vårt projekt ute i Klågerup håller vi just nu på med att montera luftare och tömmare. På vissa sträckor har vi fått borra istället för att schakta ned vattenledningen. Det är främst under större vägar, träsk och en granodling. Det är det första projektet som jag är på som använder sig av denna borrteknik och det har varit väldigt intressant att få se hur det går till. Tänkte dela med mig av lite bilder och fakta till er läsare.


Så här ser borrningsmaskinen ut. På den sitter det en box med stänger som används för att borra ned i marken. Varje stång är 4,5 meter så när det har borrat 4,5 meter så skruvas en ny på av maskinföraren med hjälp av en arm på maskinen.


Framme på maskinen så sitter borrhuvudet som går ner i marken, till hjälp har man vatten som underlättar borrningen.


Bakom borrhuvudet finns en sensor som indikerar hur långt ner man är. Men för att se det måste vi först leta upp sensorn genom en mätdosa. När man sen är rätt över sensorn trycker man på en knapp och vips så har vi en höjd ner till sensorn från marken.


Som ni ser, om det är projekterat att vattenledningen skall gå rätt över en tät granodling så kan det uppstå lite problem. Som tur var gick borrningen smärtfritt trots att borrningen var 300 meter lång.


När man har borrat fram till slutpunkten så hämtar man upp röret med en huv och drar tillbaka.

Har även gjort en liten filmsnutt som visar hur det ser ut när man precis börjar borra. Mycket nöje =)

1 kommentar:

NCC Blog sa...

Kul med filmsnuttar, gärna mer sådant.¤Linnea