måndag 10 november 2008

En farlig bransch…

Många associerar farliga yrken till brandmän, stuntmän, rallyförare osv., det är inte många som inser riskerna med att jobba i byggbranschen. Vilket gör det hela ännu mer riskfyllt.

I lördags fick en av våra lettiska stombyggare sin framlob krossad av ett betongblock som kom i glidning. Han är fortfarande kvar på sjukhuset men mår under omständigheterna okej, han kunde lika gärna ha dött. Även om säkerhets reglerna följs så händer det olyckor.

Men det är inte bara på jobbet som mina kollegor skadar sig, så fort det blir helg eller de får semester bygger de på sitt eget, sina vänners eller sina barns hus och olyckan är framme. I lördags spikade vår installationssamordnare sig i handen när han byggde på sin dotters hus. Igår slet vår platschef för husdelen av sin biceps när han skulle lyfta på en takstol. Platschefen för markdelen började jobba halvtid idag efter en längre sjukskrivning efter att han ramlat ner från en stege, på sin fritid.


En idé kan vara att man som personalförmån kan få anlita hantverkare för privatbruk till ett förmånligt pris? Kanske skulle sjukskrivningarna minska då?



FAKTA Under de senaste tre åren har dödsolyckorna inom byggbranschen ökat med 30 % enligt Byggnads fackförbund. Under en tioårsperiod har 110 personer omkommit i arbetsplatsolyckor på byggen. År 2007 var antalet anmälda arbetsolyckor med frånvaro 2 617 stycken enligt uppgifter från Arbetsmiljöverket.

2 kommentarer:

NCC Blog sa...

Framloben sitter vart?¤Bosse

NCC Blog sa...

Framloben är pannbenet. Snart är han tillbaka på jobbet efter två veckors sjukskrivning!

Jag fick vissa kommentarer på det här inlägget. Det jag ville uppmärksamma var hur lätt en olycka sker, oavsett hur duktig handverkare man är eller hur mycket man jobbar för att bygget ska bli säkerhet. För NCC tar säkerhet på stort allvar, gör riskanalyser och alla ser till att följa de säkerhetsregler vi har på bygget. Men olyckor ske tyvärr ändå ibland och det är viktigt att vara medveten om att den risken aldrig helt går att arbeta bort, även om den kan minimeras.
¤Andrea