fredag 28 november 2008

Havet gungar men vi adventsmyser

Det har väl inte undgått någon att byggbranschen står inför minst sagt annorlunda tider. Igår fick vi veta att den region vi tillhör (Region Öst) ska delas upp och det betyder att vi ska tillhöra Stockholm/Mälardalen. Många här (inklusive jag) funderar nog en del på hur det ska bli men det är ju bara att vänta och se. Oroa sig tjänar ju ingen ting till och än så länge har vi saker att göra.

Eftersom det är första advent i helgen passade vi på att adventspynta lite och när vi såg dessa fulsöta tomtarna kunde vi inte låta bli att köpa dem.

När sen lagbasen Anders bjöd på glögg då han fyller år och vi hämtade ner datorn och spelade julmusik var adventsstämningen total och den där fredagströttheten kändes med ens inte lika tung.



Markarbetena för Max hamburgerrestaurang har pågått i någon vecka och framöver tänkte jag att ni skulle få följa med hur byggnaden växer fram. Så här såg det ut i början på veckan sett från motsatta håll.



Hoppas att alla får en trevlig första advent !

:) / Nisse

tisdag 25 november 2008

Luktande avlopp, eller?



I början av veckan kom några hyresgäster och berättade att det måste vara fel på avloppet för det luktade så illa i deras personaldel. Jag gick dit och nog luktade det illa, kunde det vara ett uttorkat vattenlås, en ej ihopkopplad luftning eller vad??
Rörkillarna började utreda för inte vill man att någon ska gå runt i avloppslukt! Bra PR är det ju inte heller.

Resultatet: någon hade lämnat en rå KÖTTBIT på ett omklädningsskåp :)

måndag 24 november 2008

Snöig måndag

En vecka på jobbet brukar gå fort, en vecka borta går också fort men känns samtidigt som en evighet för att man upplever så mycket. Rumänien är ett spännande land, i stora städer skiljer sig byggnaderna inte mycket från våra men ute på landet är standarden en helt annan. Jag tror faktiskt inte att det är särskilt många svenskar som skulle acceptera att bo i så enkla hus under så enkla förhållanden. Det verkar dock absolut inte gå någon nöd på dem även fast en del kanske lever lite väl spartanskt. Landskapet var jättefint och folket otroligt vänligt men att följa trafikregler, heldragna linjer och skyltar är helt klart inte deras styrka.



Här kan det inte vara så roligt att bo.


Stad i dal med många trevliga människor.

En av många borgar med underbar utsikt över skog och berg

Det var skönt och välbehövligt med en paus från vardagen. Det ger tid till reflektion och en möjlighet att få lite distans till jobbet men nu är det ändå trevligt att vara tillbaka.

I morse tog det en bra stund extra att ta sig till jobbet på de oplogade skogsvägarna men kör man bara lugnt så går det ju oftast bra. Här har ytterligare några väggar kommit upp och några nya beslut kommit men annars är det som om man inte alls varit borta. Snön påverkar inte bygget nämnvärt men det är skönt att taket är på och att alla väggar snart är täta. Mark håller dock kanske inte med då de håller på med grundläggningen till Max hamburgerrestaurang och nog skulle föredra barmark.

Bodarna, här sitter vi och jag vid fönstret längst upp till höger.

torsdag 13 november 2008

Vanlig vecka



En månad till lucia.
Och här vid Påljungshage rullar vardagen på i ett betydligt lugnare tempo än för några veckor sedan. Betongarna håller på och gjuter golv i nästa etapp och snickarna har börjat med de butiksavskiljande väggarna. Än så länge är taket inte hel tätt och det medför lite extra arbete för det har regnat en hel del men jag tror att både golv och väggar har klarat sig ganska så bra.

Gjutning



Hög butiksavskiljande vägg


Stefan, vår friskvårdsinspiratör som ska se till att vi håller oss sunda och vältränade, har varit iväg på ett möte med andra friskvårdsinspiratörer. I en del av regionen har de testat att ha en cykeltävling som går ut på att tävla om vilken arbetsplats som cyklar längst i vardagen. Har vi tur kanske vi kan få vara med i vår. Snart får vi förhoppningsvis också några nya program till morgonuppvärmningen

Jag själv håller på med diverse arbeten, någon tidplan för kommande installationer, planerar bodarna vi sitter i, kollar igenom vilka liftar vi har mm.

För ett halvår sen tog lagbasen Anders initiativet till en kvällsaktivitet och i morgon är det dags. Kl 15.15 går bussen från Nyköping mot Stockholm för en kväll med middag och Uggla, Rheborg och Ulvesons show på Cirkus. Det ska bli trevligt!

Nu dröjer det nog ett litet tag till nästa inlägg för på lördag åker jag iväg och studerar byggnader i ett annat land, närmare bestämt Rumänien då två kompisar och jag åker på en veckas Road trip i Transylvanien :)

Ha det bra!

måndag 10 november 2008

En farlig bransch…

Många associerar farliga yrken till brandmän, stuntmän, rallyförare osv., det är inte många som inser riskerna med att jobba i byggbranschen. Vilket gör det hela ännu mer riskfyllt.

I lördags fick en av våra lettiska stombyggare sin framlob krossad av ett betongblock som kom i glidning. Han är fortfarande kvar på sjukhuset men mår under omständigheterna okej, han kunde lika gärna ha dött. Även om säkerhets reglerna följs så händer det olyckor.

Men det är inte bara på jobbet som mina kollegor skadar sig, så fort det blir helg eller de får semester bygger de på sitt eget, sina vänners eller sina barns hus och olyckan är framme. I lördags spikade vår installationssamordnare sig i handen när han byggde på sin dotters hus. Igår slet vår platschef för husdelen av sin biceps när han skulle lyfta på en takstol. Platschefen för markdelen började jobba halvtid idag efter en längre sjukskrivning efter att han ramlat ner från en stege, på sin fritid.


En idé kan vara att man som personalförmån kan få anlita hantverkare för privatbruk till ett förmånligt pris? Kanske skulle sjukskrivningarna minska då?



FAKTA Under de senaste tre åren har dödsolyckorna inom byggbranschen ökat med 30 % enligt Byggnads fackförbund. Under en tioårsperiod har 110 personer omkommit i arbetsplatsolyckor på byggen. År 2007 var antalet anmälda arbetsolyckor med frånvaro 2 617 stycken enligt uppgifter från Arbetsmiljöverket.

Nytt körkort !

För att lagligt få köra lift på bygget (saxlift och bomlift) måste man ha ett liftkörkort och nu kan jag äntligen lägga den färdigheten till min meritlista. Vi var ett gäng som i förra veckan åkte till Norrköping där vi först hade en teorigenomgång och sen fick vi övningsköra för att visa att vi klarade av att manövrera runt liften. Teorigenomgången var bra, det var kanske inte så mycket som man inte redan stött på men lite matnyttigt fanns det och det är alltid bra med en sammanfattning. En del glada skratt blev det också när någon kläckte ur sig något fyndigt.


Uppkörning med saxlift.


Arbete med bomlift på fasaden vid Påljungshage.

Just nu sitter jag och konotrollerar liftfakturor samt renskriver ett protokoll från förra veckans UE-möte med alla installatörer. Det är faktiskt ganska skönt att sitta i lugn och ro och pula lite när man är så där lite lagom seg på en måndagmorgon. Det tar nog en liten stund innan veckan riktigt har rullat igång.

onsdag 5 november 2008

Kryssning & geografisk placering


Kyssningen blev lyckad och det var ett nöjt men kanske lite trött gäng som gick i land efter ett mycket händelserikt dygn. Det går inte att klaga på att gubbarna inte är påhittiga…



Betongaren Borg och jag med kaptensmössa på ska snart gå ombord.

När vi inte är ute och roar oss på en båt hör vi under arbetstid hemma vid Påljungshage i Nyköping. Nyköping ligger i Södermanlands län 10 mil sydväst om Stockholm och är en stad med 32 000 invånare. Här finns även en NCC-avdelning med en mark- och en husavdelning samt en person från boende. På kontoret sitter det totalt ca 10 personer och de arbetar med att ha koll på marknaden, med kunder i tidigt skede, kalkyler, gör inköp, är produktionsstöd, div administrativa uppgifter mm mm. Till avdelningen hör även ett 30-tal träarbetare och ca 7 betongarbetare.

tisdag 4 november 2008

Tekniken går framåt – även i byggindustrin!

I skolan fick vi lära oss att 3D eller till och med 4D var det som gällde. För min generation kändes det som en självklarhet. Fördelarna är så många: förbättrad planering i form av att fel och brister upptäcks i god tid, bättre samordning, tydligare arbetsinstruktioner och underlag till kalkyl och inköp. Vilket ger en tydlig positiv effekt på produktionskostnaderna.

Men när jag började jobba insåg jag att skolan inte riktigt speglade verkligheten. Långt ifrån alla projekt projekteras i 3D, och 4D ligger långt i framtiden, men intresset för tekniken finns.

NCCs Ledningsgrupp har beslutat att införa krav på 3D-modellering i alla byggprojekt där NCC kan påverka arbetsformerna dvs. alla projekt från NCC Boende, Property Development, totalentreprenader och partneringprojekt. Jag har turen att jobba på ett partneringprojekt!

Idag kom en av mina äldre kolleger in till mig och frågade om jag ville hjälpa honom visa 3D-modellen av vårt bygge för yrkesarbetarna. Han var tidigare mycket skeptisk, men blev idag efter ett möte med vår konstruktör övertygad.

Så här ser modellen ut av stommen till bussdepån som jag är på nu:






Om vi ser till dataspelsindustrin; Sim city gick över till 3D 1993, alltså för 15 år sen! När kommer byggbranschen fullt ut utnyttja möjligheterna som verktyget erbjuder?