torsdag 28 april 2011

En vanlig arbetsdag?

Erik



För att inledningsvis punktera hela upplägget så finns det nog inte något som kan kallas en vanlig arbetsdag. Dels skiljer sig bra mycket mellan dagarna vad som är inplanerat på agendan, och därtill alla de saker som dyker upp från ingenstans. Det är nog det bästa med mitt jobb – att det är så omväxlande.

Men om vi tar igår som exempel:

06.15
Kaffe! – och därtill ett par bananer som kompletterande frukost.

06.30
Planeringsmöte med hela styrkan på arbetsplatsen. Vi går igenom arbetsmiljön och senaste skyddsronden, planerar aktiviteter för projektet för en vecka framåt, stämmer av hur vi ligger mot tidplanen och vilka logistik- och leveranser som är aktuella i närtid. Visuell planering är temat och så här kan det se ut.




07.00
Fotograferar och dokumenterar det som skett under gårdagen som underlag till den egenkontroll vi utför på allt vi gör. T.ex. håller vi nu på att montera (svetsar) brolager och armerar bron.




07.45 – 8.15
Går igenom vilka maskiner och utrustning som vi behöver komplettera med och det som inte behövs längre och bokar en transport.

8.15 – 9.15
Bilkö! Från Farsta till NCCs huvudkontor i Solna tar det bra dagar 20 minuter, mindre bra dagar (och på helt fel tid) en timme. Då jag är i bilköpartagen och stundtals övertygas om hur bra det skulle vara med bil ställer jag mig vid dessa tillfällen ytterst skeptisk. SL är oftast helt fantastiskt.

9.30 – 12.00
Ekonomimöte med anbudsingenjör och platschef – anbudsingenjören har i tidigt skede gjort en kalkyl och räknat på mängden aktiviteter och resurser som går åt i projektet – och som sedan kvartalsvis stäms av mot utfört arbete och en prognos om projektets ekonomi upprättas.

12.30
Tillbaka mot Farsta. Som på räls – 20 min!

13.00 – 14.00
Klurar med hjälp av SketchUp på hur vi ska gå tillväga när vi ska gjuta bron i juni. Då vi har lite problem utrymmesmässigt är det här ett klockrent verktyg att rita upp situation i. Diskuterar ihop med Peter, en rejält erfaren arbetsledare som både byggt i London och tunnelbana i St. Petersburg. Han kan minsann sin sak. Mycket som ska med i planeringen – personal, utrustning, schema, reservmaskiner, logistik och mer därtill.





14.00 – 15.00
Skyddsrond ihop med vårt skyddsombud som vi går en gång i veckan. Kollar allt från brandskydd och fallrisker till maskiner och allmän ordning.

15.00 – 16.00
Svarar och skickar mail och skriver dagbok. Denna skickas till beställare veckovis med löpande information om vad som har utförts. En bra kommunikationskanal och internt även som minneshjälp – dagarna har annars ibland en tendens att flyta samman.

Från Farsta mot Bromma. Dags för årets första dopp i havet kombinerat med frisbee. Våren alltså!

Studiebesök!

Maria



Har precis kommit tillbaka till kontoret efter ett väldigt intressant studiebesök. Vi kontorsråttor här i Uppsala fick chansen att åka ut och kika på Biocentrum. Arbetsledare på detta projekt är ingen mindre än Emmelie Ingemarsson som liksom mig är traineeanställd. Det var väldigt roligt och lärorikt att få se arbetsplatsen som Emmelie har varit på under sin första traineeperiod. Jag har hört mycket om byggnaden innan så det var kul att få se resultatet.


Biocentrum är ett projekt där Akademiska Hus är beställare och innefattar lokaler som Sveriges Lantbruksuniversitet skall nyttja. Byggnaden innehåller bland annat forsknings- och utbildningslokaler.




En del av Biocentrum, till vä ses växthus som ska användas vid forskning



Emmelie med besiktningsprotokollen i högsta hugg, 4 dagar innan slutbesiktning.


Fina trapphus med väggar av tegel, på bilden min kollega Jenny från Boende.


Annars rullar dagarna på. Jag har varit ute ytterligare en sväng till villaprojektet Björkbacka för att kontrollera innan slutbesiktningar. Igår hade vi projekteringsmöte nr 5 på Kv Lejonet, måste säga att jag börjat få kläm på protokollskrivandet. Jag har också börjat sätta mig in i ett nytt projekt, vilket är nyproduktion av lågenergibostäder i form av hyreslägenheter. Förhoppningsvis drar projekteringen igång ordentligt på måndag efter beslut av beställaren.

fredag 8 april 2011

Händelserik vecka!

Maria

Måndag: Som jag skrev i mitt tidigare inlägg blev jag skickad ut i produktionen några dagar. Detta för att styra upp lite inför slutbesiktningarna på ett småhus-projekt som vi håller på att uppföra i Sigtuna. Dagen gick åt att pricka av protokoll, täcka av golv inför slutstäd, jaga UEn för åtgärdande av anmärkningar, beställning av skadad inredning med mera.
Så här ser resultatet i Sigtuna ut


Tisdag: Då bar det av till Vallgatan och huvudkontoret för att delta i kursen Map Kalkyl grund. Kursen innehöll en grundläggande utbildning i programmet MAP Applications, vilket används i framtagandet av kalkyler.

Onsdag: Kl 06.30 stod jag redo i Sigtuna för att göra en sista kontroll innan dagens slutbesiktningar och efterbesiktningar. Efter att ha deltagit i besiktningen på första huset (vilken gick bra) begav jag mig tillbaka till kontoret i Uppsala för att återta mina projekteringssysslor.

Torsdag: En resa till Kristinehamn stod på schemat. Där fick jag och några kollegor information om en ny teknik för att stamrenovera badrum.

Fredag: Idag på morgonen har jag suttit och gjort en areasammanställning på ett eventuellt framtida projekt. Nu är det snart dags för fika och efter det ska vi ha Internt Slutmöte på mitt förra projekt Sankta Maria. Vi skall analysera hur projektet fungerat, både ute i produktionen och ur ekonomisk synvinkel.

Trevlig helg på Er alla!

tisdag 5 april 2011

Vuxenlego

Erik








Några bilder på hur det ser ut nu.. vi håller på att bygga upp ett vuxen-lego i stor skala – formställningen – som ska hålla bron på plats när vi pytsar i betongen. ”Pytsa i” är möjligvis lite av ett missvisande verb att använda, gjutningen kommer hålla på i ett dygn ungefär och ska fyllas med 100 st leveranser av betong. Denna är planerad till början av juni och vi håller just nu på att planera för hur logistiken och bemanningen ska se ut. Ett tillhörande moment vid dessa gjutningar är att grilla hamburgare – ett uppdrag jag har tingat!


Planen var att jag skulle byta arbetsplats i månadsskiftet mars/april och under tre månader vara på NCCs teknikkonsultavdelning, Teknik och där få en inblick i hur de bedriver geotekniska konsultuppdrag. För ett par veckor sedan fick jag frågan om jag ville vara kvar på broprojektet fram till färdigställande. Jag tog mig en funderare, det är ju faktiskt så att det är viktigt att utnyttja möjligheten att se flera delar av företaget som trainee i två år. Svaret var dock lätt att bestämma och var upp till mig att ta. Det är ju faktiskt nu som produktionen är igång på riktigt, och varje dag syns stora framsteg i byggandet. I och med att det är ett så pass litet projekt (13 st yrkesarbetare och 3 tjänstemän som mest) så får dels jag göra väldigt omväxlande uppgifter, men hela tiden kunna se sammanhanget och den ”stora bilden”, ruskigt lärorikt!


Jag har reflekterat över att det råder en rätt stor skillnad mellan hus- och anläggningsprojekt. I husprojekt är det många olika yrkesgrupper inblandade samtidigt och utmaningar ligger i samordningen. På anläggning är det istället moment för moment, t.ex. först grundläggning, sedan formning, därefter armering etc.. Lite av en lyx, att kunna planera och styra de aktiviteter vi anser bäst och med fritt spelrum gällande tid och plats.


För övrigt har vi i veckan gjort ett inköp som väckt stort engagemang till relativt klena ordvitsar, och det pga. namnet – ”Det osynliga formstaget”. Stående skämtet blir ju då med automatik – ”vad det innebär lär vi ju aldrig få se”. Humorn på topp i Farsta!