torsdag 27 januari 2011

Klurig logistik

Erik

Jag glider vidare på Marias resonemang och instämmer i att ingen dag är den andra lik! Fast en del är densamma varje dag, och det är vägen till jobbet på morgonen. Dit åker jag 14 minuter tunnelbana och det är aningen speciellt - i veckan förstod jag att vi har bestämda platser i vagnen. Det är nästan alltid samma människor som åker och igår alternerade jag plats och insåg snabbt mitt misstag när en lite orolig blick dök upp och sa – men det där är ju min plats! Lite smygande har jag halkat in i en rutin på tunnelbanan då jag brukar gå igenom de anteckningar jag gjorde dagen innan och stolpar upp i vilken ordning jag ska jobba med dem under dagen. Bästa känslan är ju att sen på vägen tillbaka kunna stryka och kryssa bort saker på listan som gjorts under dagen!


Tidig morgon, 05.40


Senaste veckan har det varit full fart på projektet där mycket har klarats av med flera olika yrkesgrupper som jobbat parallellt med olika sina aktiviteter. Anledningen till den intensiva perioden var att innan bron kunde börja rivas var vi tvungna att bli skydda de betongjobb vi gjort under bron. Vi har också borrat 600mm stålpålar som är ovanligt i Sverige (men en vanlig teknik i Finland). Dessa utgör brolager och nyfikenheten för dessa är stort. Vi har haft många intresserade konstruktörer och konsulter på studiebesök.






Eftersom vi nu inte längre har den naturliga transportvägen över ån gällde det att få rätt saker på rätt sida. Det har ställt krav på samordning och planering, särskilt med logistik kring vart material och maskiner kan stå och var leveranser kan tas omhand. Just logistik är lite knivigt, att se hur olika moment kan hindra varandra i längre fram i tiden. Om det blir stillestånd och krockar mellan yrkesgrupper kostar det ju snabbt pengar i maskin- och personalresurser. Där har NCC utvecklat och arbetar med ett planeringsverktyg som heter NCC Projektplanering. Det går i korta drag ut på att alla inblandade i projektet oavsett roll ska känna engagemang och ansvar för sina aktiviteter, medverka i effektiva och informativa samordnings/planeringsmöten och att endast utföra s.k. ”sunda aktiviteter”. För att en aktivitet ska klassas som sund ska allt material och verktyg, personal och tillgång till plats och information finnas. Som resultat blir det mindre krockar och mer hållbar planering utan oförutsedda händelser.


Nästa vecka i Hemavan ska vi också presentera de andra traineerna lite närmare och ställa dem mot väggen med ”5 snabba frågor” tillsammans med lite uppdatering om vad som händer där uppe! Kul ska det bli!

Inga kommentarer: