torsdag 27 januari 2011

Klurig logistik

Erik

Jag glider vidare på Marias resonemang och instämmer i att ingen dag är den andra lik! Fast en del är densamma varje dag, och det är vägen till jobbet på morgonen. Dit åker jag 14 minuter tunnelbana och det är aningen speciellt - i veckan förstod jag att vi har bestämda platser i vagnen. Det är nästan alltid samma människor som åker och igår alternerade jag plats och insåg snabbt mitt misstag när en lite orolig blick dök upp och sa – men det där är ju min plats! Lite smygande har jag halkat in i en rutin på tunnelbanan då jag brukar gå igenom de anteckningar jag gjorde dagen innan och stolpar upp i vilken ordning jag ska jobba med dem under dagen. Bästa känslan är ju att sen på vägen tillbaka kunna stryka och kryssa bort saker på listan som gjorts under dagen!


Tidig morgon, 05.40


Senaste veckan har det varit full fart på projektet där mycket har klarats av med flera olika yrkesgrupper som jobbat parallellt med olika sina aktiviteter. Anledningen till den intensiva perioden var att innan bron kunde börja rivas var vi tvungna att bli skydda de betongjobb vi gjort under bron. Vi har också borrat 600mm stålpålar som är ovanligt i Sverige (men en vanlig teknik i Finland). Dessa utgör brolager och nyfikenheten för dessa är stort. Vi har haft många intresserade konstruktörer och konsulter på studiebesök.






Eftersom vi nu inte längre har den naturliga transportvägen över ån gällde det att få rätt saker på rätt sida. Det har ställt krav på samordning och planering, särskilt med logistik kring vart material och maskiner kan stå och var leveranser kan tas omhand. Just logistik är lite knivigt, att se hur olika moment kan hindra varandra i längre fram i tiden. Om det blir stillestånd och krockar mellan yrkesgrupper kostar det ju snabbt pengar i maskin- och personalresurser. Där har NCC utvecklat och arbetar med ett planeringsverktyg som heter NCC Projektplanering. Det går i korta drag ut på att alla inblandade i projektet oavsett roll ska känna engagemang och ansvar för sina aktiviteter, medverka i effektiva och informativa samordnings/planeringsmöten och att endast utföra s.k. ”sunda aktiviteter”. För att en aktivitet ska klassas som sund ska allt material och verktyg, personal och tillgång till plats och information finnas. Som resultat blir det mindre krockar och mer hållbar planering utan oförutsedda händelser.


Nästa vecka i Hemavan ska vi också presentera de andra traineerna lite närmare och ställa dem mot väggen med ”5 snabba frågor” tillsammans med lite uppdatering om vad som händer där uppe! Kul ska det bli!

onsdag 26 januari 2011

Ingen dag är den andra lik!


Maria

Genom att jag är involverad i tre olika projekt för tillfället som befinner sig i tre olika faser varierar mina arbetsuppgifter väldigt mycket. Under veckan har jag tillexempel varit ute på de färdigställda projekt Sankta Maria och tagit referensbilder tillsammans med en fotograf, sammanställt en kontraktspärm till ombyggnadsprojeket Kv Rudan, haft möte med balkontillverkare, och letat mättekniker som ska mäta in den befintliga byggnaden på projekt Kv Lejonet som jag ska arbeta med framöver. Ingen dag är den andra lik! Det var en stor bidragande faktor varför jag valde just byggbranschen, jag vill att de ska hända saker på jobbet och att man ska känna att man lär sig något. Hittills i min anställning uppfylls dessa krav varje dag, bara att hoppas att det fortsätter så.

Idag träffade vi den person som ska vara projektledare på Kv Rudan, han kommer bland annat vara länken mellan oss på NCC och beställaren. Efter mötet tog vi en tur till projektet, nu är rivningen av innerväggarna i full gång. Så här ser det ut:
Mitt uppe i allt projekteringsarbete kommer jag på mig själv att sitta och drömma mig bort till snön. Visst har vi en del kvar här i Uppsala, nackdelen är att de e långt till fjällen. Då är det bra att veta att nästa vecka drar vi ett gäng från NCC till Hemavan. Det är en blandning av Traineer, Kompetensbyggare och en del andra lyckligt lottade som ska åka iväg. På tisdag bär de av, resan kommer innehålla föreläsningar, grupparbeten och förhoppningsvis en del skidåkning. Jag och Erik kommer att rapportera om vad vi har för oss!

fredag 21 januari 2011

Kv Rudan!

Maria


Åter en vecka har gått här på kontoret, med allt vad det innebär. Möten, mail, tidplaner, kaffe, mer mail, mer kaffe, flera möten, ja så rullar det på.

Igår var jag ut och tittade till mitt nya projekt Kv Rudan, vilket är en ombyggnad av 3 våningar kontor till lägenheter. Varje plan kommer att innehålla 17 små lgh, mellan 21-34 m2. Besöket innehöll bla möte med en av hyresgästerna i fastigheten, vilken kommer att ha sin butik öppen på markplan medans vi utför ombyggnation på våningarna ovanför. Detta kommer med största sannolikhet att innebära störningar och stängning av butiken under delar av ombyggnationen, vilket vi vill sköta på ett så bra sätt som möjligt.
Det största problemet kommer att vara när vi ska dra ner avloppet och övriga installationer från lägenheterna ner till källaren. Installationerna kommer att dras genom bjälklaget och byggas in i schakt, tre av dem kommer gå genom en butik och ett av dem genom en restaurang. Nästa steg i planeringen kommer bli att vi på NCC tillsammans med installatörerna tar fram en tidplan och en ritning på de arbeten som ska utföras i hyresgästernas lokaler och presentera de för dem. För att så småningom komma fram till den bästa lösningen och tiden att utföra arbetena.

Så här ser fastigheten ut.

tisdag 18 januari 2011

Bytes: Bro år - 1934

Erik

Nu försvinner bron - class of 34!


torsdag 13 januari 2011

Kalkyl på Kaggen

Eleonore

Nu är jul, nyår och trettonhelgen över och det är dags att ta nya friska tag!

Nu har jag installerat mig på NCC:s kontor ”Kaggen” i Malmö. Omväxlingen är ganska stor från att komma in på kontoret från att varit ute som arbetsledare. Man är inte van att sitta så länge framför dator och alla nya intryck gör att man är helt slut i huvudet när man kommer hem. Men man vänjer ju sig =) Plus att man slipper frysa… En annan sak som gör det kul att jobba på kontoret är att man träffar mycket folk och lär känna fler av sina arbetskamrater.

Sen jag började förra måndagen har jag suttit och lärt mig det program som NCC använder vid anbudsräkning. Jag har fått en redan befintlig anbudskalkyl som jag ska lägga in i programmet. Sen kommer jag att få försöka räkna på ett jobb själv vilket ska bli roligt och intressant. Framförallt väldigt lärorikt, ser framemot det.

Vill även passa på och tacka Josefin för att vi fått följa hennes vardag. Kommer att sakna dina trevliga blogginlägg!

onsdag 12 januari 2011

7 x kaffekopp

Erik

I vilket byggprojekt som helst är det många inblandade parter – beställare, leverantörer och underentreprenörer. Det innebär i sin tur att många möten hålls för att planera eller stämma av arbeten. De är lite olika i sin struktur beroende på vilka frågor som är aktuella men minsta gemensamma nämnaren är att kaffe serveras – i mängder.

Idag har det hållits två möten – ett startmöte med betongleverantören och ett med beställaren av projektet.

På startmötet för betongen hanterades frågor som var, när och hur leveranserna ska ske. Det klargjordes vilka personer som ska vara inblandade och hur samordning och kommunikation ska fungera mellan NCC och leverantören. Det är mycket som är nytt för mig, särskilt de praktiska aspekterna av gjutning, leveranser och klassning av betongblandningen. Det ska därför bli riktigt intressant när jag ska på liten inofficiell kurs kombinerat med studiebesök om några veckor hos leverantören.

Det andra mötet för dagen med beställaren syftar till att kunden ska ha koll på hur projektet rullar på. Dessa byggmöten hålls kontinuerligt under hela projekttiden och vi har byggmöten ungefär varannan vecka. I början hade jag inte så mycket att tillföra på mötena utan var mest med för att lära mig strukturen och vilka frågor som brukar behandlas. Det var en go känsla att idag på byggmötet kunna svara för de områden och arbeten jag håller i. Bra träning också i att föra ett resonemang, lyssna och besvara synpunkter och tankar.

Summa summarum. Onsdag 12 januari – 7 koppar kaffe två möten senare.

Nytt Projekt!!

Maria

Måste börja med att tacka Josefin för alla hennes intressanta blogg-inlägg, det har varit jättekul att följa din väg genom Trainee-perioden. Lycka till i fortsättningen!

Precis som Erik skrev är våra projekt i väldigt olika stadier, därför tänkte jag berätta lite om ett nya projekt jag började arbeta med. Vilket befinner sig i ett tidigt planeringsstadium samtidigt som produktionen har dragit igång. Detta blir möjligt då projektet är en totalentreprenad, vilket innebär att NCC själva ansvarar för projekteringen. Byggnationen eller som i detta fall ombyggnationen kan då starta innan alla handlingar är färdigställda och underentreprenörerna upphandlade.

Min uppgift under veckan har varit att sammanställa en Byggnadsbeskrivning, där det ska framgå vad som ska utföras och hur det ska utföras. Beskrivningen har jag gjort enligt vad beställaren och vi på NCC har kommit fram till under tidigare projekteringsmöten. I detta dokument är Rambeskrivningen en del, som jag berättade lite om i mitt förra inlägg. Jag har även gjort en övergripande Tidplan på projektet, där det framgår när de olika delarna i byggnationen ska utföras. Tidplan har jag gjort i PlanCon vilket är det program som vi på NCC mestadels använder.


måndag 10 januari 2011

Så här blir du lärling på NCC

Hej,

För en tid sedan fick vi en fråga här på bloggen om hur man går till väga för att få en lärlingsplats
på NCC. Här kommer ett svar från vår personalman Per Mangs som arbetar i region Stockholm/Mälardalen.

mvh

David Artberg
Studentkoordinator

På NCC har vi elever från olika skolor som utbildar sig enligt mål och bestämmelser som parterna i BYN har tagit fram tillsammans med skolverket.

Eleverna ska göra ex antal timmar APU enligt målbeskrivning för byggprogrammet under sina 3 år på gymnasiet. APU=Arbetsplats förlagd utbildning.
BYN=Byggnadsindustrins yrkesnämnd=Parterna Fack/Arbetsgivare.
En APU plats kan leda till en anställning efter gymnasiet men det sker inte med automatik.
Under APU tillhandahåller NCC med handledare som är yrkesarbetare som vi har utbildat och informerat om gällande utbildningsavtal.

Sköter eleven sina studier i skolan och APU så finns möjligheten att få jobba på sina ferier och studiedagar. När en elev får en anställning efter åk 3 så tittar BYN på betyg (poäng)och ferietid och klassar eleven enligt gällande avtal.

Tex mattematik 100 poäng=100 timmar, om man har alla ämnen minst G så innebär det 2500 poäng= 2500 timmar, om eleven även klarat av karaktärsämnena så tillkommer en bonus på 300 poäng/timmar. Om eleven har jobbat på ferier och studiedagar så får eleven även tillgodoräkna sig den tiden dock högst 600 timmar.

Så en optimal byggelev som får en lärlingsanställning efter byggprogrammet kan starta sin färdigutbildning på 3400 timmar mot målet som är 6800 timmar.
NCC policy är att en elev ska ha alla ämnen i gymnasiet godkända för att få en lärlingsanställning det kan finnas undantag om eleven har försökt men ändå får IG i vissa ämnen. Det sker i samråd med elevens lärare och handledaren på NCC.
För mer info.
http://www.byn.se/
per.mangs@ncc.se

Per Mangs
08 585 512 45

onsdag 5 januari 2011

Startskott

Erik

Tack Josefin för ditt bloggande flitiga bloggande, har varit superkul att läsa!

Både Maria och Josefins projekt börjar bli klara och det är kul att se hur snyggt det blir! Vi är i en annan typ av projektfas, då vi håller på med mark- och grundläggningsarbeten. Lite av ett startskott på anläggningsprojekt är när det blir dags för betongarbeten och igår var det dags!

Under hösten och vintern har pålningsarbeten rullat på för den nya bron. Marken i området har metertjock lera förlagt på berg. Pålarna har därför borrats ned i berget som ska ta upp lasterna från bron. Då dessa är gjorda av stål som riskerar att rosta har vi idag injekterat dem, vilket innebär att de fylls på insidan med betong från botten och upp.

När en beställning av betong skickas in så uppskattas också hur många kubikmeter som kommer att gå åt. Ibland när det är t.ex. fundament med räta hörn blir volymen ganska enkelt att uppskatta. Idag var det istället 24 stycken cirkulära stålrör med varierande längd som skulle mängdas. Det är lite retsamt om det inte skulle räcka till i slutet av gjutningen, och en till transport måste hämtas med en skvätt betong. Med andra ord också lite av en sport, att komma så nära som möjligt utan att riskera onödigt mycket spillbetong eller att få en extra transport.

Idag blev det guldmedalj till oss i gjutlaget, vi lyckades pricka rätt antal kubikmeter!
Så här blev resultatet.



Vid alla betongarbeten finns en ansvarig gjutledare med rätt utbildning och behörighet, betongklass II och I. I dessa utbildningar ingår både teoretiska och praktiska aspekter vid betongarbeten. För att få gå den första kursen måste man ha varit yrkesverksam i minst ett halvår, vilket jag ska försöka göra när jag uppnått rätt antal månader.

Gamla bron ska snart rivas efter 77 år, och rivningen ska bli intressant att se. Mer om det snart!



Sista blogginlägget

Josefin

Efter 181 blogginlägg under drygt två år känner jag nu att det är dags att helt lämna över till Eleonore, Erik och Maria att driva bloggen vidare. Jag är helt övertygad om att det kommer bli jättebra och jag ser fram emot att fortsätta följa hur det går för dem via bloggen!

Så här i början på året brukar det vara läge att sammanfatta det året som gått och det passar ju bra att även sammanfatta min tid som bloggare.

Jag trivs väldigt bra på NCC och det är roligt att se tillbaka på den tiden då jag bloggat och jobbat. Det jag tänker mest på är mina arbetskamrater, vi är på en del sätt ett ganska brokigt gäng men vi har roligt och bryr oss om varandra. En del upptåg har det också blivit under åren som en Ålandsresa och middagar och aktiviteter av olika slag. Man blir lite som en arbetsfamilj som man får dela både glädje och sorg samt motgång och framgång med.

Här har vi delar av det härliga gänget från Påljungshage med köpcentret vi byggt i bakgrunden.

Länge gick jag runt och kände mig som den nyaste i gruppen och utan erfarenhet men jag lär mig hela tiden nya saker och blir framförallt säkrare på mig själv. Nu märker jag att jag kan relatera till problem på ett annat sätt och jämföra med hur vi gjorde på tidigare projekt. De kurser som jag gått med jämna mellanrum har också hjälp till att bygga på min kunskapsbas.

Så här såg bygget ut härom dagen.

Även fast min utbildning inte hade så mycket med själva byggproduktionen att göra så är det relativt ofta jag använder kunskaper som jag fick under tiden på Chalmers. Det är tex roligt att ibland kunna förklara varför man ska göra saker på ett visst sätt och vilka mekanismer som ligger bakom det.

Jag har ofta fått frågan hur det är att jobba med nästan bara män och om de inte är jobbigt. Jag tycker absolut inte att det är jobbigt utan jag känner mig istället ofta uppskattad och gillar verkligen ”mina gubbar”. Skulle man någon gång få jobba med någon som inte behandlar en bra (oavsett kön) så ska man säga till någon överordnad för så ska det absolut inte vara!

Om jag ska komma med några tips till studenter eller nyutexaminerade så skulle det kunna vara:
- Ta vara på studenttiden och se till att ha en bra balans med plugg och fritid. Jag har flera gånger blivit förvånad hur mina kontakter genom föreningsaktiviteter underlättat för mig på olika sätt.
- Sök sommarpraktik och ge dig inte om du inte får något vid första försöket.
- Börja ditt arbetsliv i eller så nära byggproduktionen som möjligt. Det ger otroligt bra erfarenheter och en stabil grund för framtiden.
- Våga fråga, de flesta tycker att det är roligt att förklara och hjälper gärna till.

Vad jag ska göra längre fram i tiden är jag inte helt säker på, starten som trainee och nu som arbetsledare kunde inte ha blivit bättre och just nu trivs jag bra där jag är. Jag håller dock som bäst på att sätta upp nya mål för mig själv. Det är inte alltid så lätt så det kanske tar ett tag innan jag vet säkert vad nästa steg blir. Jag ser dock gärna att jag kan fortsätta utvecklas på NCC för jag trivs bra med alla medarbetare jag lärt känna och det är ett dynamiskt och spännande företag som bryr sig om sina medarbetare.

Tack för min tid här på bloggen och lycka till i framtiden!

Många varma hälsningar/ Josefin

tisdag 4 januari 2011

Sankta Maria!

Maria

Tillbaka på jobbet efter jul- och nyårsfiranden, jag hann med det mesta i år. Lugn jul, vilt nyår och så lite magsjuka mitt i mellan:) Genom att min första period på trainee-anställningen precis avslutats och den andra just börjat sitter jag nu på två stolar. Det nya projektet är i ett väldigt tidigt skede, vilket gör att jag får tid att avsluta det gamla.

På projektet Sankta Maria i Alsike där jag arbetat som arbetsledare är alla slutbesiktningar avklarade och de flesta punkter i protokollen av bockade. Men ännu återstår en del arbeten som ska göras de närmaste veckorna.

Jag kanske ska börja berätta lite hur en slutbesiktning går till! Varje disciplin i projektet har en egen slutbesiktning, på Sankta Maria var dessa Bygg, Brand, Tillgänglighet, Styr, Hiss, Storkök, Mark, Vent, El och Rör. Ja som Ni ser är det mycket som ska stämmas av på slutet av ett bygge. Alla besiktningar leds av utomstående besiktningsmän, vilka kommer och granskar de arbeten som utförts. De besiktningar som jag gick med på var främst Bygg men även Brand och Tillgängligheten då de har mycket med NCCs arbete att göra. Vad är det som besiktas då? Jag ska inte gå in på allt för mycket detaljer men några saker som besiktningsmannen för Bygg tittar på är: Skador på ytskikt så som parkett, målade ytor, tapeter, bänkskivor, kakel och klinker, att alla fönster och dörrar fungerar som de ska, att sockel och foder sitter som de ska. Han ser han även till att rumsbeskrivningen efterföljts, vilket är ett dokument som bland annat beskriver vilka material och kulörer som ska användas och vilken fast inredning som skall monteras t.ex. garderober, hyllor, speglar mm. När besiktningen genomförts sänder besiktningsmannen protokoll på de punkter som ska åtgärdas. Min uppgift har då varit att se till att få ”avbockade” protokoll, att punkterna åtgärdats av respektive entreprenad. Vilket inte alla gånger är helt enkelt då många är inblandade.

I morgon ska jag åka ute en sväng till Alsike och åtgärda några besiktningspunkter som jag nu fått information om hur de skall göras. Bland annat sätta upp utrymningsskyltar som saknades, sen ska jag också se efter hur mycket vi har står kvar efter vår tillfälliga etablering. Denna snörika vinter underlättade inte avetableringen. Det ska bli kul att se i hur mycket som gömt sig under snön.

Så här ser projektet Sankta Maria ut idag: