onsdag 21 december 2011

Bygglogistik

Camilla



Så, vad gör jag egentligen då? Vad arbetar man med som logistikansvarig på ett hotellbygge? Jag skall försöka ge er ett smakprov på några av mina huvudsysslor!


Som logistikansvarig här på Clarion Arlanda jobbar jag främst med internlogistik, alltså logistiken här på arbetsplatsen. Jag tittar på inleveranser och på distributionen runt på bygget. Det är en roll som är väldigt ”hands on” och lärorik. För att kunna jobba mer strategiskt med logisk är det viktigt att förstå hur det går till i praktiken.


Här på Clarion Arlanda försöker vi arbeta med mycket visuella metoder för att förenkla logistikarbetet. Både för att visualisera materialflöden och även materialupplag. Det centrala hjälpmedlet som vi använder oss av är vår ADP-plan (arbetsdispositions-plan). Denna uppdateras kontinuerligt för att kunna ge en så verklig bild av bygget som möjligt.


Varje vecka planerar vi kommande leveranser tillsammans med våra underentreprenörer, som vi sammanställer i ett gemensamt leveransschema. Där specificerar vi (1) tid & datum, (2) material och mängd samt (3) vart på byggarbetsplatsen som leveransen skall. Exakt klockslag brukar vara svårt att få, men ibland går det! Sedan visualiserar vi leveranser och materialupplag veckovis på vår APD-plan, som är indelad i zoner för att förtydliga och förenkla leveransplaneringen. Det är viktigt att leveransplanen kommuniceras till alla inblandade. Vår leveransplan är upphängd i hallen så att alla som vill lätt kan gå in och se vilka leveranser som är planerade.




Vi strävar efter att försöka hantera material så lite som möjligt. Det optimala är att inte behöva flytta material fler gånger än vid intransport och vid montering. Därför är det viktigt att på varje veckomöte komma överens om vart leveranserna skall placeras för att de inte skall vara i vägen för någon aktör.

Det var ett litet smakprov!

Jag tänkte även passa på att önska alla GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

måndag 12 december 2011

Hur långt är 1000 mm?

Erik

Kan kanske tyckas självklart för de allra flesta, men efter en vecka på NCC Teknik har jag följande minneslapp på skärmen...

´

Skön minnesregel, visst?

torsdag 8 december 2011

Häng med oss dygnet runt!

Camilla

Med hjälp av en webbkamera uppsatt i flygledartornet dokumenterar vi bygget dygnet runt, vilket gör att vi enkelt kan se hur projektet växer fram. Den är även ett utmärkt hjälpmedel i informella möten och diskussioner då vi använder den som en levande APD-plan.


Kolla in här!



tisdag 29 november 2011

Tillökning i blogg-gänget!

Camilla

En bild säger mer än tusen ord… Eller?

Det här är i alla fall jag, Camilla! En av nykomlingarna i blogg-gänget! Jag kör en snabb presentation så att ni får lite koll på vem jag är. 26 år, en go göteborgare (som säger gött lite för ofta och ibland till och med gött mos), civilingenjör i maskinteknik med en master i Supply Chain Management från Chalmers, stockholmare och trainee på NCC sedan i augusti, och gör just nu min första 6-månaders rotation som logistikansvarig på ett hotellbygge på Arlanda.


Från och med nu kommer ni få följa med mig i min vardag och jag kommer visa er hur en trainee-tjänst här på NCC kan se ut. Som ni kanske redan vet är trainee-programmet på NCC relativt individuellt och anpassas efter deltagarnas kompetens, erfarenheter och intresseområden. Mitt program kommer till exempel vara inriktat mot logistik och inköp – man behöver alltså inte ha läst väg och vatten, samhällsbyggnad eller liknande byggrelaterad utbildning för att jobba på NCC. Byggbranschen behöver så klart även andra kompetenser!


Jag jobbar som sagt just nu med logistik på ett hotellbygge. Med Swedavia som kund och med Choise som hotelloperatör bygger vi just nu ett hotell med 414 rum och sviter, konferens- och kongressalar, À la carte-restaurang med utsikt över flygplatsen, konferens- och frukostrestaurang, lobby med bar, gym och wellnesscenter, och kontor och butiker. Så här kommer det se ut när vi är klara.
Och så här ser det ut nu....



Inte lika glammigt kanske, men rätt så coolt!

måndag 28 november 2011

Julpyntat kontor och ny roll.

Erik



Äntligen kom julstämning till kontoret!

Efter två spännande månader på inköpsavdelningen påbörjas nästa kapitel på torsdag - 3 mån på NCC Teknik och deras geoteknikavdelning. Frågan är - hur mycket minns jag från skolans geokurser?

Inköpsperioden har varit ruskigt lärorikt och intressant, och några reflektioner från denna är :
- En inköpare måste ha jävulsk simultankapacitet, minsann lite som en flygcontroller. Många projekt/inköpsprocesser parallellt. Stor skillnad mot när man jobbar i ett och samma projekt, där helhetsbilden är en annan.

- Det är en stor variation av begrepp, tekniska aspekter och inköpsposter som passerar förbi vilket gör att utvecklingskurvan är brant. Lär sig snabbt lite om mycket.

- Inköpsrollen innefattar en hel del teknik men också mkt juridik och ekonomi. Tvärvetenskapligt kan vara en bra beskrivning. Dvs. bra grund för att bli vass på Trivial Pursuit.

- Rollen är social, väldigt mycket går ut på att kommunicera med produktionsprojekt och med leverantörer.
Här är f.ö. min inofficiella chef/handledare/mentor, Christofer!

Han har haft ett tydligt mål för perioden - att förstå inköparens roll och utmaningar, och minsann - det har han lyckats väldigt bra med!


måndag 21 november 2011

Traineeträff med studiebesök på Citybanan

Christer


Vår första syn av nya citybanan.

Vid vår senaste träff som traineer hade vi under eftermiddagen ett inbokat studiebesök på NCCs projekt Norrströmsentreprenaden med Station Stockholm City som är en del av Citybanan som sprängs fram under fötterna på stockholmarna. Vi blev mötta av produktionschef Sofia Edoff på etableringen alldeles bredvid befintliga järnvägsspår in till Stockholm C. Innan jag fortsätter berätta om studiebesöket så tänkte jag snabbt nämna vem jag är eftersom detta endast är ett gästspel på bloggen.

Jag är en av de traineer som började NCCs program under 2010 och tillhör Region Syd och avdelning Hus Malmö-Lund. Vilket innebär att jag under min tid som trainee dels har arbetat som entreprenadingenjör på våra projekt, dels med marknadsfrågor och även mycket med partnering då jag har utbildats till partnering/processledare. Min ålder är 28 år och mina föräldrar tyckte att gossebarnet såg ut som en Christer, så det är vad mina vänner och kollegor kallar mig. Nog om mig och åter till Sofia och Citybanan där jag som mestadels husbyggare skall försöka berätta lite om detta fantastiska anläggningsprojekt

Sofia började med att presentera projektet i etableringens konferensrum där vi fick tillfälle att ställa frågor och fördjupa oss i projektet. NCCs etapp innefattar
Citybanans enskilt största entreprenad och avgränsas av Gamla Brogatan i norr och Riddarholmen i syd. Partneringentreprenaden innehåller en tunneldel på ca 700m och station Stockholm City som kommer bli pendeltågstation och vara hopknuten med tunnelbanan för att förenkla byten mellan tunnelbana och pendeltåg.



Sofia visar hur pendeltågsplattformarna kommer anslutas mot tunnelbanan.

Efter presentationen tog Sofia med oss ut (eller rättare sagt in och ner i berget) för att se hur projektet i verkligheten framskred. Från marknivå gick vi in i ett underjordiskt parkeringshus och in i en sidoport, här innanför fanns delar av NCCs arbetsplats och ett i mina ögon stort hål som öppnade sig djupare ner i underjorden (se bild ett och två). Detta var dock endast ett mindre genombrott som NCC nu arbetade med att rensa uppifrån då tunneln nedanför redan var utsprängd.

Vi gick sedan vidare genom dörrar som löpte in och ut ur befintliga tunnelbanestationerna för att komma till andra (och djupare) delar av arbetsplatsen. Vi fick även se de tillfälliga konstruktioner som finns vid de delar av tunnelbaneplattformen för blå linje där nya anslutningar kommer från station Stockholm City. Till exempel är delar av blåa stationen numera en bro över ett schakt som så småningom kommer öppnas upp för en rulltrappa. Vid denna tidpunkten på studiebesöket var Christoffer som jobbar på anläggning Skåne helt såld på projektet och sugen på att börja där morgonen efter om det hade varit möjligt.



En blick från Klarabergsviadukten ner i framtida entrén till pendeltågen

Efter det att vi kom upp ur underjorden så tittade vi ut från Klarabergsviadukten och ner i arbetsplatsen som kommer bli den nya huvudentrén till pendeltågstationen

Det var ett mycket intressant studiebesök på ett projekt som visar på de komplexa med byggbranschen och även visar på hur mycket NCC som företag kan! Jag vill passa på att tacka Sofia för sin tid och engagemang under studiebesöket och samtidigt lämna tillbaka utrymmet till våra ordinarie bloggare.

torsdag 17 november 2011

Gofika

När man är på kurs ligger stort fokus på att fika. Man är i princip hög på socker hela tiden.

onsdag 16 november 2011

Traineeträff #2


Nu lär vi oss all teori om arbetsmiljö, längtar till praktik!

torsdag 10 november 2011

Vi undrar....

...vad ni vill veta?
Hör av er.

Vad undrar ni över?

Hej!

Vi sitter och funderar över vår studentblogg och undrar vad det finns för frågor där ute.

Vad skulle ni vilja att vi skriver om?

Hör av er! Antingen i kommentarsfältet eller skicka ett mail till mig: david.artberg@ncc.se

 

Vi hörs!

 

David Artberg
Studentkoordinator

 

måndag 7 november 2011

Höstfärger, höstfest, höstlov och (h)östtyskland.

Förra veckan var jag med på en periodisk revision av vårt verksamhetssystem. Det betyder att man åker runt på olika projekt med en revisor från Det Norske Veritas och kollar hur väl rutiner och dess syfte fungerar. Detta för att få behålla de certifieringar som vi har som är knutna till verksamhetssystemet, ISO 9001 och ISO 14001. Kl 06:30, snark(!), satte jag mig i bilen för att ta mig till projektet Velanda-Prässebo, en etapp på Norge/Vänerbanan söder om Trollhättan med en längd på cirka sju kilometer. Det känns lite lustigt att se ett projekt som är tio meter brett och sju tusen meter långt när jag bara har varit på ”vanliga” husprojekt tidigare. Trots sömnbristen kan jag mycket väl tänka mig att arbeta på ett anläggningsprojekt och tvingas gå upp i ottan när naturen är så vacker som den blir med alla sina färger under hösten. Anläggning har ”ett-up” på mig nu.

Förutom att anläggning har sina ljusa sidor finns det ännu mer goda inslag på NCC. Då tänker jag på kamratklubben här i väst och höstfesten som de arrangerade i år på World of Golf där jag äntligen fick styrsel på mina slag. Här samlas tjänstemän och yrkesarbetare från hela regionen för att äta, dansa och släcka törsten. Det blir så klart ännu roligare när man återser kollegor från projekt som man har besökt tidigare i veckan, till exempel från Velanda Prässebo. Det här är också ett ypperligt tillfälle att träffa personer från andra avdelningar och få reda på vad de gör. Mycket spännande.

Men vetgirig som jag är nöjer jag mig inte med att träffa personer från andra avdelningar, jag vill träffa personer från andra delar av världen. Tyskland är vackert så här års har jag hört, och jag är inte sen i att ta tillfället i akt och komma iväg nu när det är höstlov och allt stök som det medför hemmavid. Destinationen är Weimar i central-östra Tyskland och ConVR 2011, 11th International Conference on Construction Applications of Virtual Reality. Detta är en internationell konferens där jag skickade in mitt examensarbete som handlar om hur man går från en 3D-modell till produktionsanalys i några få steg. Arbetet blev accepterat och ska nu presenteras där tillsammans med forskare från hela världen. Nervöst och inspirerande!

Jag hoppas att jag får med mig lite matnyttig kunskap till NCC och att alla professorerna inte är så excentriska som jag föreställer mig.
Slutligen vill jag avrunda med symbiosen anläggning och Virtuellt Byggande, jag pratar maskinstyrning. Klicka dig in på NCC.se → Infrastruktur → Vägar → E4 Enånger-Hudiksvall och spela upp klippet om maskinstyrning. Ivar har fattat galoppen, han jobbar smartare, inte hårdare. Något som inte vi begriper men en grävmaskinist förstår vad han menar.
…over and out

Tobias

fredag 14 oktober 2011

Mer projektering

Maria


Till en början får jag passa på att hälsa våra nya bloggare Tobias och Camilla välkomna, det ska bli kul att följa Era resor genom NCCs traineeprogram.

Min resa den fortsätter här på Uppsalakontoret även om det börjar närma sig en flytt så smått. När projektet Kv Lejonet är färdigprojekterat och produktionen ska dra igång, någon gång runt jul, ska jag ut på byggarbetsplatsen i någon form. Det har och kommer att bli väldigt roligt att få följa projektet ända från första projekteringsmötet och ut i produktionen, jag har fått en mycket bra helhetsbild av hur projektet växer fram i projekteringsskedet. Genom projekteringsstartmöte, framtagande av projekteringsanvisningar, upphandling av projektörer, projekteringsmöten, framtagande av handlingar, granskningar, flera möten, justeringar av handlingar, framtagande av kalkyl, granskning igen, justering igen, upphandling av installatörer………listan på aktiviteter i projekteringsskedet är många och ibland väldigt förvirrande. Sammanfattningsvis kan man säga att resultatet av en projektering är att få fram en Bygghandling som huset skall produceras efter.

Just nu ligger vi i ett mellanskede på Kv Lejonet, Systemhandlingarna är framtagna och snart ska vi dra igång med detaljprojekteringen, Bygghandlingsframtagandet. Det medför inte att allt arbete ligger nere utan vissa projektörer arbetar för att ta fram lösningar på specifika detaljer. Jag och den blivande projektchefen arbetar för fullt med att ta fram tidplaner och etapplaner för den relativt komplicerade byggnationen mitt i centrala Uppsala. Bland annat har jag börjat ta fram en APD-plan(arbetsplatsdispositionsplan) i 3D.

Skede 1, material och leveranser placeras där nybyggnaden senare tar plats. Etableringen placeras eventuellt uppe på taket på grannfastigheten Skede 2, en tornkran placeras där nybyggnaden skall uppföras. Skede 3, kranen tas bort då hela nybyggnadstommen är på plats.

onsdag 12 oktober 2011

Brobyggartävling i Göteborg

Jaha, då ska vi se här.
Nyinflyttad, nyexaminerad, nyklippt, nyanställd, nytt nätverk, nya företagsfester, nya vänner, nya arbetstider, nytt ansvar, ny skattekolumn, ny kosthållning, nya skor, ny dator, ny amorteringsplan för CSN, ny årstid, nya förkylningar, nya vägar (och broar, sju stycken), ny framtid, nytänkande och nyfikenhet.
Jag är också ny som bloggare och tänkte göra någon form av presentation av mig själv i det första inlägget, men ändrade mig ganska snabbt när jag började skriva då det såg väldigt tråkigt ut. ”Tobias Boström, 30 bast, M.Sc. Civ.ing C11, singel, hundägare…” och sen mals det på med ett överflöd av intetsägande data som ändå lätt kan hittas via hemsidor som Eniro, Birthday, Ratsit och så vidare. Med det sagt kommer det inte att bli någon presentation av mig här, förutom att jag är en av de 13 nya traineerna på NCC. Av alla 13 är vi tre stycken som sitter på processutveckling i Göteborg med Martin Ohldin som chef. Mer om traineeprogrammet finns på NCC.se → Jobba hos oss → Trainee.

Innan jag berättar anekdoter och annat kul vill jag passa på att slå ett slag för alla oss som nyanställts på NCC och som är omedvetna om vem det är som sitter och degar i kontoret intill eller spikar syllen åt fel håll. Vi vet ännu inte din roll och vilka specialkompetenser du har. Därför vill jag att just du kommer fram och säger hej när du ser någon av oss gröngölingar snurrandes omkring på bygget eller sittande i fikarummet. Gärna två eller tre gånger, det är mycket nytt i början och jag kommer inte ihåg alla presentationer som gjordes första dagen, eller första veckan. Nyttan i att jag vet vem du är, och att du vet vem jag är, är inget som ger ett omedelbart utslag utan det kommer imorgon när vi stöter på nya utmaningar där vi kan dra nytta av varandra, partnering om du så vill.

Och det är precis det som sker på Chalmers Structural Design Challenge (läs brobyggartävlingen) som arrangeras i samarbete med oss på NCC varje år. Där träffas studenter från V, A, AT, B, och AE för att tillsammans bygga broar, både mellan varandra och mellan två stöd precis som vår prisbelönta Olaf Bürger. Och för dig som kopplar ihop detta med första stycket: ja, det var sju lag i år som tävlade och de byggde var sin bro över A-dammen. Det vinnande laget som tog hem både juryns och publikens pris hade skapat en bågbro med lätt krökt överbyggnad vars ena ända hade en mindre snedkabelkonstruktion. En skönhet för både ögat och tekniken.

Men det som jag tyckte var mest inspirerande var att få se hur lagen hade arbetat fram sina olika designer. Med små modeller byggda i skala 1:10 hade de gjort enklare tester för att se om den verkade tillräckligt stabil och vacker. Inga FEM-analyser eller virtuellt byggande, utan riktiga modeller i trä och små snören. Det är ju onekligen smart att provbygga bron för att kunna identifiera eventuella problem, simulera en smidig arbetsprocess och samtidigt visa upp konceptet för intressenter innan den riktiga bron tar form. Men vänta nu, det är ju precis så vi gör det på NCC inom ramen för virtuellt byggande, typ. Hatten av för er som vågar ta tag i att arbeta virtuellt, jag tänker i första hand på APD-planering, men även ni som arbetar med själva modelleringen och samordningen av alla 3D-ritningar från till exempel K och A.

Detta är både lite smartare och lite effektivare, mera lean helt enkelt, samtidigt som det inte är det minsta farligt. Fråga mig, jag känner till det här. Om du inte vet vad virtuellt byggande är, då får du omedelbart sluta läsa denna text och läsa in dig på det via NCC.se → Om NCC → Så arbetar vi → Virtuellt byggande.

Tobias Boström

torsdag 22 september 2011

Favoritårstid?

Erik

Vilken är din favoritårstid? Om du har svårt att dra dig till minnes vad som egentligen kännetecknar respektive årstid kanske följande bilder kan fräscha upp minnet?







Vinter?




Sommar?


Höst?


Personligen tycker jag sistnämnda - höstdagar är något särskilt. Åtminstone i första halvan...


Nu är bron i Farsta slutbesiktigad och godkänd, och nya utmaningar väntar på inköpsavdelningen. Kul!


Visst blev det f.ö. ett uppsving vad gäller bro?




vs.




tisdag 13 september 2011

Awareness Day!

Maria

Imorgon har vi Awareness Day på NCC, allt arbete skall under ett par timmar avstanna för att reflektera och diskutera arbetsmiljö, hälsa och säkerhet. Jag kommer att åka ut till projektet Kv Rudan, som jag varit med och projekterat, och hålla i diskussionen. Idag har jag suttit och klurat hur jag ska försöka få yrkesarbetarna och tjänstemännen aktiva, det resulterade i en powerpoint-presentation, diskussionsfrågor och gruppindelning på de ca 20 personerna som kommer att delta. Deltagarna kommer i grupper besvara ställda diskussionsfrågor som jag sedan sammanställa efter varje fråga och visar med hjälp av projektor. Hoppas att detta kan vara ett vinnande koncept för att få in feedback på hur vi ska uppnå NCCs vision för arbetsmiljö och hälsa, ”Noll olyckor”.

Annars rullar arbetet på med mina två projekt. I fredags hade vi samgranskningsmöte gällande projektet Nya Lyckostigen, där A, K och installationsritningarna sattes samman till en för att se eventuella kollisioner och oklarheter. Ett mycket viktigt och givande möte där vi till exempel hittade schakt som var felplacerade, ledningar som kolliderade och väggar som hade olika tjocklek på A- och K-ritningarna. Imorgon äger det ”första spad-taget” rum för projektet, så snart drar vi igång på riktigt.

Avslutningsvis kan jag berätta att de tyvärr inte blev någon vinst för mig på årets NCC-golf, men kul har vi haft och fyra rundor golf har vi spelat tillsammans. Vinsten gick istället till Marcus Norlin som är en mycket duktig golfare, grattis till dig!

torsdag 1 september 2011

Tillbaka igen!

Maria

Då var man tillbaka igen efter semestern. Nu har det visserligen gått några veckor, de behövdes för att få koll på allt och alla. Vilket sammanfattar en projekteringsledares roll ganska bra, man ska ha koll på det mesta. För Er som inte läst bloggen så mycket är jag trainee i Uppsala och inträder jag just nu en roll som biträdande projekteringsledare i två projekt.

Vad har jag haft för mig då de senaste veckorna?
Vi börjar med mitt ena projekt Nya Lyckostigen i Märsta som skall uppföras under 2011/2012, där ska produktionen snart dra igång. Schaktning, sprängning och andra markarbeten startar nu i veckorna sen skall vi på Construction etablera någon gång i oktober och till jul ska stommen börja resas. Vi i projekteringsledningsgruppen arbetar intensivt för att alla bygghandlingar kommer fram i tid, framförallt är det viktigt för vår inköpare som i detta skede levererar handlingar till leverantörer. Huset kommer att uppföras med betongprefabelement vilka har väldigt lång leveranstid, liksom fönster som också upphandlas nu. Igår satt jag och den kommande platschefen Magnus och granskade handlingar, vi letar helt enkelt efter fel och oklarheter. Magnus med mycket erfarenhet vet vad som skall vara med på ritningarna för att få en smidig produktion, även jag har hunnit vara med ute på några olika projekt och kan komma med vissa synpunkter.

Det andra projektet Kv Lejonet där befinner vi oss i en helt annan fas. Byggstart är tänkt först om ett halvår och i detta nu håller våra kalkylatorer på att ta fram en kalkyl med ett pris som ska presenteras för beställaren i oktober. Under veckan har förfrågningar gått ut till installatörer som sedan skall upphandlas och ingå i en Bygghandlingsprojekteringen, som ska igång i oktober om allt går som det ska. Min uppgift i förfrågningsarbetet har varit att lägga upp en dokumentpool, där de förfrågade installatörerna kan hämta hem de Systemhandlingar de behöver för att kunna lämna ett pris. Jag har även varit med och träffat alla aktuella installationsentreprenörer, då vi bjudit in dem för en genomgång av projektet. Det finns oändligt mycket att lära sig om projekteringsarbete, det är mycket som ska falla på plats innan produktion kan dra igång.

Imorgon ska jag åka till huvudkontoret på nätverksträff gällande virtuellt byggande, det ska bli väldigt intressant. Dagen kommer att avslutas med final på ”NCC-golfen”, som är en tävling som spelas varje år på fyra olika golfbanor, där alla NCC anställda i Uppsala är välkomna att ställa upp. Tror inte att jag har så mycket med toppstriden att göra, men jag får hoppas på det bästa att det blir många birdies och par.

fredag 19 augusti 2011

Att fixa sista listen.

Erik

Nu har det inte skrivits på länge, men det är ju legitimt eftersom det varit semestertider. Jag ska dock inte använda det som ursäkt, då vi har varit igång under semestern och håller nu på med slutfasen innan broöppning om en vecka. Det har varit en hel del markjobb och lägga en skyddsbetong istället för asfalt på bron, samt att avetablera bodar och material. Jag tänkte även i mitt stilla sinne att avetablera ett projekt är lätt som en plätt. Att få iväg de stora sakerna är lätt, men det tar sin tid att ordna med detaljerna. Jag hörde en bra liknelse kring slutfasen på projekt. Det är lite med hemma-hos-mig-renoveringar. Det går i en himla fart att tapetsera om, lägga nytt golv och sätta lister. Däremot den listen i hörnet är ofta lite knivig, och kan lätt dröja ett tag innan den hamnar på plats. Att få de sista detaljerna på plats är lite av en konst, men nu är vi alldeles snart där!

Det har varit ett fantastiskt lärorikt projekt där jag fått prova på verkligen allt. Måste medge att det känns rätt coolt att få varit med och påbörjat och avslutat ett broprojekt. Jag har sen jag gick ut gymnasiet alltid tyckt att senaste året varit det roligaste och utvecklande, men okt 2010- aug 2011 har varit bäst alla kategorier. Kan lätt rekommendera byggproduktion. Oftast kul och spännande, ibland stressigt och tungjobbat men oavsett finns en brant utvecklingskurva mellan teori och praktik!

I början av september börjar jag nästa period, 3 månader på inköpsavdelningen. Känns kul att prova en ny miljö och arbetsuppgifter, även om jag någonstans börjar om från scratch.

Nu ska jag alldeles snart fara iväg på en vecka vandring uppe vid Narvik, och att packa den utrustningen är även det lite av ett projekt..!

Trevlig helg!

tisdag 16 augusti 2011

Kompetensbyggare med vind i seglen

Hej,

Efter några härliga semesterveckor rivstartade vi med att samla 2011 års upplaga av kompetensbyggare för en första nationell träff .(läs mer om kompetensbygget ) Under två dagar träffades Väg och Vatten och Samhällsbyggare från Chalmes, KTH, Luleå och Lund för att knyta kontakter och lära känna NCC.






























Vi började dag 1 med ett intressant studiebesök på bygget av nya Clarion Hotel vid Arlanda. Därefter åkte vi vidare till Saltsjöbaden för seglingstävling med katamaraner.




Efter några tuffa race stod till slut Ida och Julia som segrare.
Kvällen avslutades med fantastiska hamburgare och fortsatt mingel.



















Vi startade dag två med att introducera kompetensbyggarna till NCC:s värderingar och Partnering.(Läs mer om Partnering)Under eftermiddagen fick studenterna prova på ett förhandlingsspel som NCC brukar genomföra vid uppstarten av nya partneringprojekt. Det blev heta diskussioner och engagemanget var på topp.






mvh








David Artberg




Studentkoordinator













































torsdag 14 juli 2011

Äntligen semester

Maria

Nu är det nära, snart går jag på min efterlängtade semester! Ska bli skönt att få sova längre än sex på morgonen och känna att det är ok att vara uppe efter 11 på kvällen. Det kommer bli mycket sol och bad och förhoppningsvis lite tid till att ta det lugnt och inte göra nått.

Det har varit en annorlunda vecka, nästintill tomt på kontoret, väldigt få mail och telefonen har varit tyst. En vardag man inte är van vid, men det har gjort att man hunnit en hel del. Fördjupningen i Miljöbyggnad har gått vidare och genom att de flesta kriterierna har samband med BBR har jag även fått läsa mig in på delar av den. Vilket är väldigt nyttigt samtidigt som det är stora mängder information som skall tas in. De har blivit många och långa anteckningar.

Hoppas ni får en toppen sommar!

fredag 8 juli 2011

Semestertider!

Maria


Än är det inte dags för min del, jag ska jobba en vecka till sen är det ledighet i tre veckor. Annars går stora delar av bygg-sverige på semester idag, den klassiska "byggsemestern", vecka 28-31, drar igång. Men blanda inte ihop "byggsemestern" med "industrisemestern", det är inte samma sak har jag fått reda på. Industrin går eller rättarte sagt gick, vet inte om dessa begrepp används längre, på semester en vecka efter midsommar medan bygg går två veckor efter. Onödigt vetande kanske men nu har ni koll!!!


Merparten av den här veckan har för mig gått åt att sätta mig in i MiljöByggnad, vilket är ett system för att certifiera byggnader inom energi, innemiljö och material. Anledningen är att vi har två projekt i projekteringsfasen som eventuellt ska klassas genom detta system, det hamnade på min lott att ta reda på vad denna klassning egentligen innebär. Det har blivit mycket leta information, läsa, tolka och prata med kunniga personer. Till min hjälp har jag haft NCC Teknik, vilket är en avdelning inom NCC som arbetar med tekniktjänster. Till deras teknikhuvud-områden räknas energi och installation, geoteknik och anläggning samt byggteknik. När en byggnads skall miljöklassas är det viktigt att vara med från början i projekteringen för att få med alla detaljer, som annars kan bli både komplicerade och kostsamma att ändra på i efterhand.


Igår var jag på studiebesök till Kv Rudan, projektet som jag var med och projekterade. Det är lika kul varje gång att komma dit och se hur projektet går framåt. Nu står en visningslägenhet färdig och i september är det inflyttning.


I februari såg det ut så här!



Nu ser det ut så här....


och så här!


Trevlig helg!!!

torsdag 7 juli 2011

Filmklipp

Erik

Igår och idag har det varit frekvent med specialtransporter på projektet. Vi har skickat iväg alla våra fackverksbalkar (även kallade H33), totalt 28 st och jag kunde inte låta bli att filma ett av lyften från formställning upp på lastbilen. För onekligen tycker jag att detta är rätt häftigt.




Nya bron kontra den gamla :


























söndag 3 juli 2011

Paketöppning.

Erik


Ett par veckor efter gjutningen har vi på allvar satt igång att riva all formställning. Denna har byggts upp av en stor stålställning på pålar, fackverksbalkar och ovanpå dessa en hel del virke. En hel del alltså, och jag som i ett naivt tillfälle tänkt att efter storgjutningen var väl projektet mer eller mindre klart, och så var det ju inte. Det är ett spännande med formrivning, lite som att öppna paket – först nu syns ju den nya bron. Så här ser det ut, betong möter estetik i tydlig samverkan!


Det som återstår nu är en hel del jobb - att riva alla provisoriska konstruktioner, armera och gjuta ett slitlager av betong

på bron (istället för asfalt), göra en parkeringsyta med tillhörande mur och övriga markjobb, sätta väg och broräcken och sist men inte minst avetablera byggplatsen. Ja

g har hittills inte varit särskilt vass på att använda de funktioner som finns i det program som NCC använder för tidplaner, PlanCon, men har inför denna planering varit tvungen att sätta mig in i det. Det är ruskigt bra verktyg för att få helhetsperspektivet på många små aktiviteter, när man väl får kläm på det.

Lite kul, bron blev nämnd i en artikel på Byggvärlden, läs här:

http://www.byggvarlden.se/nyheter/byggprojekt/article3202180.ece

Som Maria skrev, utbildningen i presentationsteknik var verkligen riktigt bra, och här är en länk till Jana som höll i den när hon sommarpratade i P1 2008:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3421&artikel=2123311

Ha en skön sommarvecka, det lutar minsann åt kortbyxor och mycket vatten om man ska lita på prognosen både på jobbet och fritiden.

torsdag 23 juni 2011

Nätverksträff!

Maria

Midsommaren närmar sig, har inte riktigt kommit i stämning än då regnet öser ned men det ska väl hinna ändra sig kan man hoppas. Ännu en kortvecka här på projekteringsavdelningen i Uppsala är snart förbi.

Veckan började med sammanställning av synpunkter från granskningen av systemhandlingarna på Kv Lejonet, alla granskares PM skulle sammanställas för att få en tydlig bild över vad som skall ändras eller inte i handlingarna. Tisdagen bjöd på en väldigt spännande och lärorik dag. Destinationen var Arlanda och Sky City, dit Nätverket för projekteringsledare bjudit in till träff. Dagen hade ett fullspäckat schema. Förmiddagen bjöd på info och studiebesök på Clarion Hotel som håller på att uppföras intill Sky City, ett mäktigt projekt som skall resultera i totalt 1200rum, två restauranger, konferensanläggning, gym med mera. Ett speciellt projekt på många vis, framförallt det trånga läget mitt inne på Arlanda.


Så här ser hotellet ut just nu

Innan lunch hann vi också med en snabb info om NCC Folkboende, ett koncept som bygger på att uppföra lägenhetshus efter en standardiserad plattform. Genom att projekteringen i Folkboende-projekten i stort sätt är färdig och metoderna väl beprövade skall detta byggsätt korta både projekterings- och produktionstiden och på så sätt sänka de totala byggkostnaderna. Eftermiddagen innehöll flera intressanta föredrag bland annat om energiuppföljning och miljöklassning. Dagen avslutade med information om projekteringsledarrollen och hur rekryteringsbehovet ser ut framöver. Det var ingen mindre än vår egna traineeansvariga David Artberg som höll delar av denna info, bra utfört David!


David in action

Gårdagen gick åt att sitta i möten. Morgonen drog igång med ett sista projmöte gällande Kv Lejonet innan sommaren. Där vi bland annat diskuterade oklara frågor som kommit upp under granskningen och hur vi nu går vidare med projekteringen då systemhandlingarna snart är färdigställda. Nästa steg blir att vi på NCC ska ta fram en kalkyl och upphandla installatörer, sen skall bygghandlingsprojekteringen igång. Vilket innebär att systemhandlingarna bearbetas för att resultera i en handling som är så pass detaljerad att den kan byggas efter. Efter lunch var det dags för projmöte nr två, det ägde rum i Märsta (3mil bort) där vår beställare har sitt kontor. I detta projekt är projen lite längre gången, bygghandlingarna skall vara klara i slutet på sommaren/tidig höst men redan efter semestern drar markarbetena igång med schakt, pålning och sprängning.

Kan även passa på att säga att Club 33 träffen i fredags var väldigt lyckad. Ett givande möte efterföljt av ett mycket varierat skytte och avslutande grillning. Som jag anade innan hade jag ingen vidare talang i skytte, kaninerna och minkarna(i plåt) sprang snabbt förbi utan särskilt mycket hagel i sig. Men vi hade några riktigt duktiga skyttar med oss, grattis Mattias Monbäck till vinsten!

Trevlig Midsommar!!

fredag 17 juni 2011

Fredag igen!

Maria

Veckorna bara flyger förbi, ännu en härlig fredag är här! Idag är det lite extra roligt för det är dags för Club 33 att träffas, idag står (förutom det obligatoriska mötet) skytte på schemat. Vi ska se om det finns några talanger i lerduveskytte, jaktstig och kulskytte. Tror inte jag besitter någon större talang inom området, men man vet aldrig det kanske finns en skytteådra inom mig. Kul ska de bli i alla fall, extra roligt är det att vi har fått flera nya medlemmar som vi ska lära känna.

Vad har jag gjort den senaste tiden då? Jag har återigen varit på kurs, förra veckan fick jag fördjupade kunskaper inom 3D i projekteringen. Kursen innehöll information i hur vi på NCC arbetar och ska i framtiden arbeta med 3D i tidiga skeden. Det finns stora möjligheter att effektivisera arbetet, bland annat genom att använda program som Navisworks för att ta fram illustrationer, mängder och göra kollisionskontroller. Det var förra veckan det, den här veckan var det dags för Traineeträff. Hela gruppen träffades i Solna för att tillsammans gå utbildningen ”Att presentera och sälja en idé”, dagen var väldigt nyttig och givande. Konkreta tips varvades med presentationsövningar med feedback från gruppen och kursledaren. Det är alltid roligt att träffa traineegänget, man får höra hur det går för alla på sina olika arbetsplatser.

Nu är granskningen av systemhandlingarna i full gång på Kv Lejonet, alla olika discipliner (i detta projekt A, K, Brand och installationer) har lagt upp sina handlingar på vår gemensamma dokumentpool. Nu ska handlingarna granskas för att upptäcka fel och brister. I onsdags hade vi ett samgranskningsmöte mellan A, K, beställaren och vi på NCC. Vi satt oss ned med en sammanslagen A och K ritning och diskuterade varandras synpunkter. Det handlade tillexempel om väggar som stod i fel läge, rulltrappor som hamnat rakt genom bärande balkar och pelare som hamnat tokigt. Nästa vecka ska alla synpunkter från berörda i projektet sammanställas och beslut ska tas hur de ska tas om hand.

Trevlig Helg!!

söndag 12 juni 2011

Storgjutning!

Erik
I onsdags var det dags för oss att utföra den i särklass största aktiviteten som ingår i projektet att bygga en bro. Vi har under ett rätt bra tag planerat och arbetat för att kunna göra detta i början av juni, och roligt så klart att alla tidigare aktiviteter klaffade och möjliggjorde för detta. Det var alltså dags att fylla vår formställning med betong! Gjutfrossan (läs: nervositet på fackmannaspråk) slog till nån dag innan funderingarna gick - vad har vi glömt?? Nu när allt gick bra och bron är gjuten infinner sig lite känslan av tomrum, men till veckan börjar vi med att riva formställningen så smått och där minsann, finns det logistiska utmaningar som heter duga!

Lite siffror:



Tid: 06.30 - 02.00

Antal skift: 2 st

Bemanning per skift: 17 st

Antal leveranser av betong: 118 st

Pumpbilar: 2 st

Kubikmeter btg: 650 m3

Hamburgare: 168 st

Korv med bröd: 100 st



Gjutningen höll på mellan 06.30 och 02.00 och var uppdelad i två skift, som gick omlott med varandra under eftermiddagen.

Jag visade i ett tidigare inlägg hur vi hade tänkt att betongpumparna skulle stå placerade, och det fungerade som vi tänkt, trots tajt om plats för uppställning.








Lite live-in-action bilder från dagen:








Till veckan ska vi i traineegruppen träffas och ha en heldag i presentationsteknik. Nyttigt att öva sånt emellanåt, och kul att träffa alla igen. Misstänker att det kommer bli en hel del byggsnack. Fint då att ha erfarenheten från en storgjutning färskt i minnet, och även att kunna tipsa om hur man bäst grillar 100 hamburgare.

onsdag 8 juni 2011

Ut i verkligheten

Eleonore


Nu är det väldigt längesen jag gjorde ett inlägg. Tur att vi har två duktiga bloggare till!

Efter 4 månader på kalkylavdelningen i Malmö är det dags för mig att återgå till produktionen. Nu har det tett sig så lyckligt att jag i samma veva har lyckats att räkna hem ett jobb!. Det är ett projekt åt Lunds Kommun innehållande VA-arbeten, belysning och anläggning av byggata samt gång- och cykelbana.

Det är en stor fördel att först ha kalkylerat och lämnat anbud på ett projekt för att sedan komma ut och driva det. För det första har man en väldigt stor inblick i projektet redan från början och för det andra får man vara med och se hur ens kalkyl ter sig till verkligheten. Väldigt kul att få vara med i alla de olika stegen för ett projekt, anbudsfasen, produktionen samt avlämnandet till kund.

Inför projektstart är det mycket som skall fram. En viktig sak är att göra om anbudskalkylen till en produktionskalkyl. Produktionskalkylen (PK) görs oftast av platschefen och denna skall spegla hur jobbet skall drivas. Platschefen kanske ändrar storleken på grävmaskinerna eller kanske kapaciteterna på hur mycket meter ledning som läggs per timme. Även om jag själv har gjort anbudskalkylen blev inte produktionskalkylen helt identisk. Det blir alltid lite förändringar.

En annan viktig sak som skall fram är produktionstidplanen för projektet. Med hjälp av tidplanen ser man projektet olika delmoment samt hur lång tid de får ta för att man skall klara sluttiden. Tidplanen är ett levande dokument som skall revideras löpande.

Det gäller även att tänka till innan man etablerar. Hur skall man sätta manskapsbodar och containrar för att få plats med så mycket som möjligt Var ska vi ha rör- och grusupplag. Hur ska lastbilarna med material komma till m.m. Det gäller att tänka till innan för att jobbet ska flyta på så smidigt som möjligt.


Att sätta upp ritningarna på väggen tycker jag är väldigt bra. De är lättillgängliga och man får en bra överblick över vad som skall göras. Även bra att göra små noteringar på ritningar för att förtydliga vissa moment. Till höger syns våra kvalitets- och miljödokument anslagna.

måndag 30 maj 2011

Famla i blindo!

Maria


Att rätt ofta famla i blindo som Erik avslutade sitt senaste blogginlägg(genom att jag var så seg att lägga ut inlägget blev det näst senaste), är något jag börjar vänja mig med. Händer nästan varje dag att jag ska ta tag i en uppgift som jag inte har en aning om hur jag ska lösa. Det ända sättet är att ta det lugnt och klura lite, kolla hur det har gjorts på tidigare projekt eller gå och fråga någon som har kunnig inom området.

En uppgift jag fick att lösa efter förra projekteringsmötet vi hade på lågenergiprojektet Nya Lyckostigen, som de så fint heter, var att ta fram hur granskningsförfarandet skulle gå till i projektet. Jag log glatt på mötet och sa att de ordnar jag, ingen visste att jag egentligen inte hade koll på vad som skulle granskas eller vilka som skulle utföra granskningen. Men ett granskningsförfarande skulle jag redovisa och lägga upp på dokumentpoolen till nästa möte i alla fall, så mycket visste jag. Väl tillbaka på kontoret var det bara att sätta igång, hur brukar de andra projekteringsledarna på kontoret granska? Vilka mallar fanns det att tillgå i NCC:s verksamhetssystem? Hur skulle granskningen gå till för att passa detta projekt? Nu några dagar senare har jag lite bättre koll på hur ett granskningsförfarande kan gå till. Jag tillsammans med projekteringsledaren har gemensamt kommit överens hur förfarandet skall gå till, det är viktigt att få alla projektörer att göra på samma sått för att få ordning och reda.

Annars har det varit full fart sedan senaste inlägget, förra veckan innehöll en hel del. I måndags var jag på hälsoundersökning, en förmån som alla NCC-anställda har. De kollade bland annat blodvärden, hörsel och konditionen. Tisdag och onsdag var det dags för kurs igen, denna gång Budget och avstämningsteknik, två mycket intressanta och givande dagar. Torsdagen gick åt att jobba igen de som missats under kursen. På fredagen var jag återigen på huvudkontoret i Solna, denna gång stod det Nätverksträff för Virtuellt Byggande på schemat. Den handlade bland annat om plattformar, våtrumsregler och om hur och varför NCC satsar stort virtuellt byggande. Dagens nätverksträff avslutades med presentationer av projekt som används sig av BIM(byggnads informations modell). Ett av dessa var Clarion Hotell på Arlanda, där har projektörernas sammansatta modell bland annat används till att ta fram illustrationer, mängder, typrumsbeskrivningar och att göra kollisionskontroller.




Patric Berg, Installationsledare på Clarion Hotel, visar hur BIM-modellen kan användas.

torsdag 26 maj 2011

Mentorskap

Erik

Under traineetiden är det tänkt att vi ska ha varsin mentor att bolla tankar och frågor med. Syftet är att öka medvetenheten om sig själv och sin omgivning. Mentorn kan fungera både som stöd eller som inspirationskälla och ögonöppnare för nya synsätt och idéer. Egentligen finns inga skrivna regler på hur mentorskapet ska utvecklas, det kan nog gå olika vägar. T.ex. kanske denna endast lyssnar och inte ger några direkta svar, och/eller vara en kontaktbyggare och förebild.

När jag blev anställd fick jag frågan om jag hade någon idé om vem jag ville ha som mentor. Det var lite så att jag till en början inte riktigt kände behovet och tyckte att jag redan hade bra mentorer överallt omkring mig. T.ex. platschef, lagbas och alla andra som jobbar i projektet. Dessa sitter ju på mängder av kunskap, dels tekniska och även ett helt bibliotek av erfarenheter. På mitt senaste medarbetarsamtal pratade vi om det igen och nu kände jag att behovet hade växt, att det kunde vara nyttigt och bra att ha en mentor utanför ens direkta arbetssituation.

Jag fick ett förslag på att Björn som är projektchef på Tvärbanan skulle vara en lämplig sådan och han nappade direkt på uppgiften. Känns kul att det finns ett driv från både adept och mentor. Idag var jag på hans projekt och över en kaffe hade vi en lära-känna-fika där vi också tog upp vilka ”spelregler” som ska gäller: regelbundna möten, hur lång tid mentorskapet ska vara och vilka frågor vi ska ta upp på respektive träff. Som stöd finns en liten nätt bok om vinnande mentorskap med olika kategorier som vi bestämde att vi ska behandla successivt under perioden. Fick till uppgift att till nästa möte definiera några personliga mål som jag vill klara av. Ett sådant som jag har är att bli bättre på att ge och ta feedback, som jag tänkte ta upp och prata kring på nästa träff.

En given punkt i lyckat mentorskap är ju att relationen adept-mentor bygger sig upp i förtroendespiralen, vilket såklart tar lite tid. Nu är vi igång och efter en bra start ska det bli kul att bygga vidare på något som jag tror är ett vinnande koncept!

fredag 20 maj 2011

Kan du hämta ögonmåttet?

Erik

I förra veckan var det uppstartsträff för sommarens praktikanter i Stockholm/Mälardalen, där de bl.a. fick en introduktion om hur arbetsmiljöarbetet på NCC fungerar, en crash-course om vad, hur och vart NCC jobbar i världen av avdelningschefen på anläggning, Carina Angarth, och därefter höll jag och John (trainee på Hus) en liten presentation om våra erfarenheter från praktikperioderna, exjobbet och hur det är att jobba nu som trainee. Det var ett himla glatt gäng som var där och det verkar som de är ruskigt taggade för praktik i sommar. Jag hade väldigt bra praktikperioder, framförallt för att det var en sjyst stämning som gjorde att jag snabbt kom in i projektet och successivt fick lärorika och meningsfulla uppgifter. Det bästa är nog att ta det lugnt i början och lära känna folk, och växa in i projektet. Passa på att gör så mycket praktiska saker som möjligt, jag snickrade och satte väggar och s.k. bultgrupper en hel del. Att emellanåt bli kallad "bits-dödare" (jag och skruvdragaren inte alltid helt kompatibla) och springa och hämta ögonmåttet, det är milstenar vi alla ska ta oss igenom ;-)

Men anledningen till detta inlägg är väl egentligen att avslöja att jag ljög under denna presentation. Sa nämligen att det är en stor fördel att jobba jämfört med att plugga, när man går hem så är det ledigt på riktigt. Till stor del är det sant, men det finns en viss tendens att alltid gå och klura på nästa veckas jobb osv. Nu ska jag alldeles strax gå hem för denna vecka ska det bli kanonskönt att koppla bort jobbet lite, men jag vet mkt väl att på söndag kommer jag något ofrivilligt att ägna det en hel del tankeverksamhet. Är väl lite av ett sundhetstecken ändå, att jobbet är så pass intressant att man faktiskt vill klura lite extra på det? Betydligt värre vore det om det var åt andra hållet.

Det är full fart på mitt projekt, mycket som ska ordnas nu inför vår storgjutning i början av juni som inte får glömmas bort. När den är gjord är det en hel del efterarbete och återställningsjobb, och vi planerar att vara klara med det mesta i augusti. Därefter ska jag in på kontoret och prova på inköparbete i 3 mån, därefter geoteknik i 3 mån och slutligen anbudsarbete i 3 mån. Ska bli roligt som tusan, men lite utanför komfortzonen kommer jag nog vara med att under nio månader rätt ofta famla i blindo.

torsdag 12 maj 2011

Tidiga skeden!

Maria

Som jag skrev i mitt senaste inlägg skulle beslut tas om vidare arbete med ett lågenergiprojekt, och svaret blev positivt. Projekteringen fortsätter nu med framtagande av bygghandlingar, efter att systemhandlingarna tagits fram i det första skedet. En systemhandling ligger till grund för beslutstagande om fortsatt arbete, de redovisar funktion, utformning, tekniska lösningar och kostnader. En bygghandling är en mer detaljerad redovisning hur ett projekt skall genomföras, de innefattar alla handlingar som är nödvändiga för produktionen.

Genom att även detta projekt är ett så kallad partneringprojekt arbetar projektgruppen gemensamt för att ta fram ett underlag som hela gruppen tror på. På veckans projekteringsmöte var beställaren, arkitekten, installationsprojektörerna, installationsentreprenörerna och vi som byggentreprenör närvarande. Genom att entreprenörerna är med i ett tidigt skede undviks tidsödande och dyra lösningar, som har en tendens att uppkomma om okunskap finns. Min uppgift i detta projekt är att hjälpa projekteringsledaren/partneringledaren som i detta fall är extern och upphandlad av NCC. Jag ser till att gruppen får tillgång till de mallar och dokument som vi på NCC arbetar efter, tillexempel projekteringshänvisningar, gränsdragningslistor m m.

Innan jag började här inne på projekteringsavdelningen hade jag väldigt liten kännedom om vad tidiga byggskeden egentligen innebar. Hur startas ett byggprojekt, vad gör en projektör, hur upphandlas underentreprenörer, hur görs en budget? Frågetecknen var många, än har jag inte svar på alla frågor men jag lär mig mer för varje dag. Genom att jag fått chansen att vara delaktig i många projekt som ligger i väldigt olika skeden ökar informationsintaget. Från att arbeta med projekt där produktionen redan startat till de som har byggstart om 3mån, 10mån och så långt som 2-3år.

Nästa vecka drar den så kallade NCC-golfen igång. Det är en tävling som anordnas här i Uppsala varje år, alla tjänstemän och yrkesarbetare på företaget är välkomna att delta. Vi spelar totalt fyra rundor tillsammas och efter dessa ska en vinnare koras. Jag ligger i hårdträning nu för att slå "gubbarna"!!

onsdag 4 maj 2011

Samverkansdag

Erik

Efter projektet med bron i Farsta blir klart i sommar kommer jag i någon form involvera mig i ett något större och något mer komplicerat projekt, denna gång i Täby. Det är två cirkulationsplatser i två plan med sammanbindande tunnel som ska byggas i Täby Centrum. Trafiken ska vara igång under byggtiden (och omledas i flera etapper) och projektet syftar till att hela tiden minimera störningar för omgivningen. Sammanfattningsvis en hel del knivig planering som krävs för att få logistik och aktiviteter att fungera i tid och rum.

För att få en kickstart på projektet genomfördes idag en samverkansdag ihop med alla inblandade parter som ska jobba tillsammans. Syftet var att alla skulle få ett ansikte och lära känna varandra och därtill att reda ut vilka förväntningar som finns från dels NCC och dels från beställaren. Ruskigt intressant dag med flera övningar som t.ex. vilka förväntningar vi har på varandra internt i våra olika roller, målsättningar i projektet och brainstorming om gemensamma utmaningar som kan dyka upp. För mig som relativt ny i företaget var det även lite av ett smörgåsbord i att träffa nya människor i NCC.

Dagen avslutades med en uteaktivitet i form av en tävling med häst och vagn. Det lag som byggde den elegantaste vagnen som därefter fördes fram i en bana av en 95 cm stolt shetlands-ponny stod som vinnare. I ett företag som NCC är väl detta inget problem? Fyra lag ställde upp, två lag tog sig i mål. Kan säga att mitt lag faktiskt lyckades ta sig i mål men snubblade på förstaplatsen på att vagnen inte var definitionen av elegant direkt. Nedanstående bilder får tala för sig själva.

torsdag 28 april 2011

En vanlig arbetsdag?

Erik



För att inledningsvis punktera hela upplägget så finns det nog inte något som kan kallas en vanlig arbetsdag. Dels skiljer sig bra mycket mellan dagarna vad som är inplanerat på agendan, och därtill alla de saker som dyker upp från ingenstans. Det är nog det bästa med mitt jobb – att det är så omväxlande.

Men om vi tar igår som exempel:

06.15
Kaffe! – och därtill ett par bananer som kompletterande frukost.

06.30
Planeringsmöte med hela styrkan på arbetsplatsen. Vi går igenom arbetsmiljön och senaste skyddsronden, planerar aktiviteter för projektet för en vecka framåt, stämmer av hur vi ligger mot tidplanen och vilka logistik- och leveranser som är aktuella i närtid. Visuell planering är temat och så här kan det se ut.




07.00
Fotograferar och dokumenterar det som skett under gårdagen som underlag till den egenkontroll vi utför på allt vi gör. T.ex. håller vi nu på att montera (svetsar) brolager och armerar bron.




07.45 – 8.15
Går igenom vilka maskiner och utrustning som vi behöver komplettera med och det som inte behövs längre och bokar en transport.

8.15 – 9.15
Bilkö! Från Farsta till NCCs huvudkontor i Solna tar det bra dagar 20 minuter, mindre bra dagar (och på helt fel tid) en timme. Då jag är i bilköpartagen och stundtals övertygas om hur bra det skulle vara med bil ställer jag mig vid dessa tillfällen ytterst skeptisk. SL är oftast helt fantastiskt.

9.30 – 12.00
Ekonomimöte med anbudsingenjör och platschef – anbudsingenjören har i tidigt skede gjort en kalkyl och räknat på mängden aktiviteter och resurser som går åt i projektet – och som sedan kvartalsvis stäms av mot utfört arbete och en prognos om projektets ekonomi upprättas.

12.30
Tillbaka mot Farsta. Som på räls – 20 min!

13.00 – 14.00
Klurar med hjälp av SketchUp på hur vi ska gå tillväga när vi ska gjuta bron i juni. Då vi har lite problem utrymmesmässigt är det här ett klockrent verktyg att rita upp situation i. Diskuterar ihop med Peter, en rejält erfaren arbetsledare som både byggt i London och tunnelbana i St. Petersburg. Han kan minsann sin sak. Mycket som ska med i planeringen – personal, utrustning, schema, reservmaskiner, logistik och mer därtill.





14.00 – 15.00
Skyddsrond ihop med vårt skyddsombud som vi går en gång i veckan. Kollar allt från brandskydd och fallrisker till maskiner och allmän ordning.

15.00 – 16.00
Svarar och skickar mail och skriver dagbok. Denna skickas till beställare veckovis med löpande information om vad som har utförts. En bra kommunikationskanal och internt även som minneshjälp – dagarna har annars ibland en tendens att flyta samman.

Från Farsta mot Bromma. Dags för årets första dopp i havet kombinerat med frisbee. Våren alltså!