onsdag 24 oktober 2012

Brobyggartävling på Chalmers



Konstruktionstävlingen Chalmers Structural Design Challenge, mer känd som ”Brobyggartävlingen” gick för ett par veckor sen av stapeln för sjätte året i rad. NCC är stolt huvudsponsor till eventet som engagerar andraårsstudenter inom byggnadssektorn. Förutom att vi satt med i juryn och bedömde broarna som restes över dammen, stod även morgongympa samt lunchföreläsningarna med NCC på schemat.
 
Anordnade tävlingen gjorde (från vänster) Carl Källareholm, Debora Falk, Ylva Wilder, Johanna Riad och Alexandra Hagglin som här sitter på den vinnande bron.
 
Eventansvarig för tävlingen i år, Debora Falk, har sänt oss en liten hälsning:
 

"Hej!

Mitt namn är Debora Falk och jag är tredjeårsstudent på väg- och vatten på Chalmers. Jag var själv med och tävlade förra året, och i år fick jag möjlighet att vara eventansvarig för tävlingen vilket har varit något av det roligaste jag varit med om.

Tävlingen går ut på att man under två dygn ska bygga en ca 15 meter lång och 3 meter hög träbro som ska gå från ena sidan av en damm till den andra. Redan detta kan ju vara en svår uppgift, men för att göra uppgiften ännu klurigare så har varje lag endast en begränsad mängd material och förbestämt var man får placera sina stöd. Bron ska även klara att hela laget går över samtidigt och det vinnande laget får en check på 10 000 kr.
                                                                                                     
Anledningen till att jag ville vara med och ordna denna tävling var främst för att jag själv hade så kul när jag var deltagare förra året. Man fick på ett avslappnat men ändå inspirerande sätt lära känna andra studenter som man i vanliga fall inte skulle prata med. Man lärde sig också mycket praktiskt, som är svårt att lära sig genom att läsa i böcker.

NCC var redan från början varit med som huvudsponsorer och är det även i år, vilket vi är väldigt tacksamma för. Utan pengarna hade vi inte kunnat köpa allt material och bjuda brobyggarna på all mat och fina priser. Det känns som att både företagen och brobyggarna har varit väldigt nöjda med årets tävling, och det verkar vara många som är intresserade av att ordna tävlingen även nästa år, vilket är superkul!

Tack för en jätterolig tävling! Ses kanske snart igen!

 
Mvh

Debora Falk"                                                                                      

 
Tack själv Debora, även vi på NCC ser fram emot nästa års tävling!

måndag 22 oktober 2012

Hallo aus Berlin!

Erik
Så här en vecka efter Miraklet i Berlin (Tyskland - Sverige: 4-4) så har det kommit ett vykort från min trainee-kollega Oscar Månsson, som under sin första rotation arbetar just i Berlin! Klickar ni på bilden nedan så får ni en liten insikt i vad NCC, och så klart Oscar, sysslar med nere i Tyskland.

gute Lektüre!


tisdag 16 oktober 2012


Ida

På morgonen ringer klockan 06:01 och jag har en knapp timme på mig att ta mig till jobbet. Har redan vaknat flera gånger av att höra hur gubbarna smäller i dörrarna för att ta sig till jobbet och dricka sitt kaffe i tystnad en timme, men så är livet att bo i barack med ett gäng morgon pigga... Äh, kan ju ge upp redan nu, kommer ju ändå aldrig kunna skriva lika bra och fängslande som Erik ;)

Ida Harju heter jag och kommer vara den andra bloggaren för det nya trainee-gänget. Är 24 år (eller på lördag iaf så det borde väl räknas redan?) och har de senaste 5 åren bott i Luleå och pluggat till Civilingenjör i Väg-och vattenbyggnad med inriktning Jord- och bergbyggnad.

Som ni kanske förstått i början av inlägget så veckopendlar jag och bor i barack i veckorna och blir väckt tidigt på morgon när alla andra går till jobbet. Livet i barack är inte det glamorösaste, så om de är någon som har nå bra tips om en 2a med bastu inne i lägenheten i Stockholm så är jag överlycklig av att få dessa!

Är anställd sen i början på juni på Avd. Anläggning Stockholm. Min första rotation som trainee gör jag på Norrströmstunneln, delen av Citybanan som är rakt under Stockholm central. Jag var här första gången 2010 under min 7-månadspraktik och har sedan dess vart fast hos NCC så valet att söka till traineetjänsten var solklart (med lite pushar från några kollegor =) ).

De var väl lite kort om mig så här i början på min (förhoppningsvis) intressanta, roliga och inspirerande bloggkarriär.

Ha en bra dag =)

torsdag 11 oktober 2012

Det är nu, det är nu det börjar


Erik
När jag åker till jobbet är det väldigt tomt på motorvägen. På P3 har Morgonpasset inte börjat ännu. Man kan ana en gryning när jag närmar mig Alingsås. Svänger vänster när motorvägen tar slut, kör förbi ett provisoriskt dagis bestående av barracker och närmar mig Stadsskogen, min första arbetsplats som nyutexaminerad civilingenjör! I byschan har Thomas redan bryggt kaffe. När alla kommit handlar snacket om allt ifrån söndagens avsnitt av Solsidan till vad som står på agendan idag, samtidigt som solen långsamt stiger upp över trädtopparna. 

Mitt namn är Erik Ulvås, 26 år och uppvuxen i Bohuslän. De senaste fem åren har jag läst Väg – och Vattenbyggnad på Chalmers, med inriktning mot Mark och Anläggning (officiellt namn: Geo and Water Engineering). Sedan augusti har jag varit anställd som trainee på NCC Region Väst. I denna blogg ska jag försöka berätta hur det är att komma ut i arbetslivet som en nyutexaminerad civilingenjör, vilka utmaningar man stöter på, hur min vardag ser ut samt försöka komma med en och annan rolig anekdot!

2012-års upplaga av trainees består av 12 stycken nybakta ingenjörer utspridda i Stockholm, Göteborg, Malmö, Berlin, Gävle, Uppsala, Norrköping, Borås och Helsingborg. För att ni läsare inte helt ska tröttna på mig och vår andra bloggare Ida Harju, kommer vi då och då få små vykort från de andra traineerna, så ni även får se vad dom har för sig!

Om ni under resans gång har några frågor, funderingar, reflektioner eller hälsningar så har vi här under ett kommentarsfält. Jag har hört att denna inte har fungerat helt och hållet tidigare, men nu ska den vara igång.


”Det är nu, det är nu det börjar” – Bob Hund