onsdag 19 december 2012

So long Alingsås

Erik


Ska försöka att inte få in allt för många klyschor här nu, men det är otroligt vad tiden går fort… I augusti gjorde jag min första arbetsdag här ute i Alingsås. Då var det t-shirt och solglasögon som gällde. Idag gör jag min sista. Nu är det långkalsonger och mössa som gäller. Istället för att skriva ner allt vi gjort här ute så får ni här se lite vad som hänt på plats under tiden!
Bilderna ovanför är alltså tagna från samma ställe fast under tre olika faser i produktionen. Ibland när man har gått runt och kollat på bygget så har det hänt att man inte tycker att så värst mycket förändrats från dag till dag. Men när man kollar igenom sina bilder, som dom ovanför, så inser man vilket förändring som skett!


Här har vi ett litet kollage över glimtar från min sista tid i produktion här i Alingsås. Bland annat så gör grönhjälmaren Christoffer några beräkningar på en planka, jag röjer snö med en lövblåsare, ett besök på Lights in Alingsås samt en del bilder på vinterlandskapet!

Så, so long Alingsås! Detta har varit en otroligt lärorik tid som gett mig mersmak för att i framtiden fortsätta arbeta ute i produktion. Visst har man ibland varit frusen, blöt, trött, hungrig, stressad, lerig och irriterad, men känslan att kunna se vad man producerat och se att det blev riktigt bra, den är ganska go!

tisdag 4 december 2012

Samtal från chefen


Ida

Hejhej!

Vi ska ju genom den här bloggen försöka förmedla hur det är att vara trainee så jag tänkte att jag ska dela med mig av en sak som hände förra veckan.
Min projektchef ringde till mig och sa ”Ida, kan du komma förbi mig när du är på kontoret igen, vi behöver prata”. Min första tanke var ju självklart ”vad har jag nu gjort fel??” (man tänker ju alltid de värsta, eller jag gört iaf) och jag blev lite nervös.
Men väl inne på kontoret så sätter vi oss i ett konferensrum och han börjar med att säga ”Du är eftertraktad”. En liten sten föll från min axlar och jag kände mig genast lättad, de är ju något positivt och bra han har att säga! Vad de egentligen handlade om är att dem vill att jag sa stanna här på projektet även i vår och hjälpa betongblocket att skapa rutiner för sitt besiktningsarbete. Jag har valt att stanna och hjälpa till. De känns jätte roligt att dem har förtroendet för mig att jag ska klara av de här. Har tidigare inte jobbat med besiktningar förutom att jag hjälpt till på bergblockets besiktningar nu under hösten. Så jag ser framemot att lära mig nya saker.
Så min nästa rotation som skulle vart efter nyår till huvudkontoret och kalkylavdelningen har blivit flyttad till månadsskiftet mars/april. Så istället för att ha 15 minuter med pendeln alternativt 5,3 km med cykel till jobbet från min nya lägenhet blir det lite längre några månader. Måste även tyvärr meddela att jag inte hittade någon lägenhet med bastu men är ganska nöjd ändå J
Slutsatsen av vad som hände förra veckan är att ”visa justeringar kan förekomma under tiden”, eller va säger du David? ;)

Hoppas alla haft en bra första advent och att ni njuter lika mycket av snön som jag gör J

 

torsdag 29 november 2012

Vykort från Norrland

Erik

Nu när vintern börjar anlända till oss i södra Sverige ska vi kolla hur min trainee-kollega i norr har det. Johanna berättade att uppe i Sandviken har det varit vinter länge! Klickar ni på vykortet nedan så får ni se hur hennes vardag ser ut, där hon arbetar med att bygga förnyelsebara energikällor.


 
För mer info om det projektet Johanna arbetar med, kolla in projektets referensblad 

Tranieeträff 2


Ida

Tänkte nu att ni ska få se och läsa lite om hur vi hade det på vår andra traineeträff vi hade nu i början på november. Kan nog lugnt säga att alla ser framemot nästa träffa som är uppe i Hemavan, så håll utskick här igen i februari så kommer ni få se bilder på en riktig vinter J Missa dock inte alla andra bra inlägg fram till dess!

Men nu tillbaka till senaste träffen. Den tog plats på huvudkontoret här i Stockholm. Där träffades vi utanför mötesrummet som skulle bli vårt näste i tre dagar och snackade om vad som hänt sen vi sågs senast över en frukostmacka och en kopp kaffe/te.

Istället för att ge er något långt och ganska tråkigt inlägg med en massa text så summerar vi istället dagarna i några kollage med en kort förklaring på vad som händer.


Arbetsmiljökurs var de som stod på menyn denna träff. Här på bilderna får vi testa massor med personligskyddutrustning.



Under fikapauserna dricks det mängder med kaffe och te. Mackor till frukost, muffins/bullar/kakor till eftermiddagsfikan. Tydligen kan man finna underliga bilar under tiden man är ut och tar en nypa luft också.



Självklart hittar vi på en massa roligt på kvällarna också. En kväll var vi ut och spelade biljardturnering men det slutade med att alla fastnade vid darten till slut. En väldigt trevlig kväll kan vi summera de som. Vi fick även en dag träffa kullen trainee som börjat ett år före oss, höra lite om deras erfarenheter och vad vi bör tänka på som traineer. Sen var de middag på Wagamama. Väldigt god mat, kan verkligen rekommenderas.



Våra härliga dagar tillsammans avslutades med ett studiebesök på Torsplan.

 
Det var kort och gott om den träffen.

Och så vill ja bara säga att när jag ser de slaska här i Stockholm så saknar jag Luleå och en riktig vinter lite. Men vem vet, den kanske kommer hit också eller är det bara önsketänk från min sida?

Jag har fått önskemål om att göra ett inlägg om hur det är att veckopendla och bo i barack, så min fråga till er är om det låter intressant och om jag ska skriva om det i mitt nästa inlägg? De är ju en sida av byggbranschen många troligen kommer att få uppleva någon gång under sin karriär.

Ha de fint!

måndag 19 november 2012

 

Kompetensbyggarträff - nya E45:an


Nicklas guidar oss runt längs E:45.
Jag heter Anton och har nu varit kompetensbyggare på NCC i Göteborg i två år. Under sommaren praktiserade jag på byggandet av ett stort kontorshus i centrala Göteborg, vilket var otroligt roligt och lärorikt. Nu är sommaren över, men det betyder inte att kompetensbygget är slut. I veckan hade vi en av våra många träffar. Denna gång åkte vi på studiebesök till byggandet av nya E45 mellan Göteborg och Trollhättan. Den etapp som NCC nu bygger är en 9,3 kilometer lång fyrfilig motorväg med tillhörande trafikplatser och broar, mellan Tingberg och Glässnäs. Även anslutande lokalvägar ingår i uppdraget.

Vi möttes vid NCC:s kontor i Göteborg vid lunchtid och började resan norrut. Väl där möttes vi upp av Nicklas, som också är kompetensbyggare. Han praktiserar på detta bygge under hösten.  Nicklas visade oss etableringen och pratade om vad han har för arbetsuppgifter. Vi fick även se en film om utbyggnaden av E45:an vilket gav en överblick av hela projektet. Efter det delade vi upp oss i NCC:s bilar och gav oss ut på ”upptäcksfärd”. Via walkie-talkie kunde vi alla få en guidad tur på sträckan. Vi stannade också till ibland för att gå ut och titta på bland annat broar och bäckar. Det var mycket intressant att höra om vilket otroligt arbete det är att färdigställa ett sådant här projekt. Allt ifrån enorma brolyft och sprängningsarbeten till att ta hand om lokala små åar.


Tillbaka på etableringen var det dags för det obligatoriska fikat med kaffe och kaka innan det var dags för återfärd. Klockan var nu halv fyra på eftermiddagen och novembernatten började sänka sig. Regnet hände i luften och arbetarna på bygget hade fortfarande 2,5 timmar kvar av dagens arbetspass. Just då kändes det rätt bra att sätta sig i en varm bil. Ändå lämnade jag detta studiebesök med en härlig känsla i kroppen – det ska bli så kul att komma ut och jobba när studierna är slut!


Slutförandet av en viltpassage över vägen.

Anton Oscarsson



söndag 4 november 2012

På ett bygge i Alingsås


Erik
Eftersom jag nu under hösten arbetar på ett bygge som tillhör Borås-kontoret så får jag först och främst gratulera Elfsborg till SM-guldet! Ska jag vara ärlig hade jag hoppats på BK Häcken, men kul att guldet hamnade i Västsverige i alla fall… GRATTIS!
Nu har jag arbetat ute i produktion i snart 3 månader och det är dags att berätta om vad jag har varit med om här ute i Alingsås. NCC är vid detta projekt underentreprenör och har vid detta skede hand om den så kallade finplaneringen till en skola och idrottshall som byggs i Stadsskogen utanför Alingsås. Finplanering innebär att marken omkring skolan färdigställs, vilket kan vara allt ifrån att anlägga gång – och cykelvägar till att montera lekutrustning.

Min befattning här ute är arbetsledare, vilket kan ses som en länk mellan yrkesarbetarna och platschefen. Som vid många andra anläggningsprojekt kommer det under byggtidens gång en del ändringar av bygghandlingarna. Det kan vara mindre ändringar så som justerad placering av några stenar till större ändringar så som byte av underlag. Att hålla koll på vilka handlingar som är gällande samt att förmedla dessa till yrkesarbetarna har blivit min viktigaste uppgift här ute. Utöver det så servar jag yrkesarbetarna med vad dom behöver för att arbetet ska fortlöpa, så som att rätt verktyg, material och maskiner finns på rätt plats vid rätt tidpunkt. Sen om yrkesarbetarna behöver två händer till så hugger jag ibland i med en spade eller ett måttband!
För att själv hålla koll på alla de olika ytorna runt skolan så arbetar jag mycket med färgglada ritningar, så man får en go överblick över bygget, ungefär som bilden nedan.

Hur är det då att komma ut på ett bygge som nyutexaminerad civilingenjör utan någon som helst erfarenhet av hur ett bygge går till ute i verkligheten? Får säga att det har varit lite nervöst och stressigt ibland, men min handledare Ulf och gubbarna ute på bygget har hjälpt mig otroligt bra och tar sig tid att svara på mina många frågor. Chalmers och andra tekniska högskolor i all ära, men det är här ute i verkligheten, ute i regnet och leran, som jag känner att man verkligen lär sig hur ett bygge går till! Vart jag än kommer att hamna efter min trainee-period så vet jag att jag kommer ha nytta av den här tiden. Sen är det klart att gubbarna ute på bygget ibland passar på att driva lite med ”den nya killen”, och för er som ska ut i produktion för första gången så finns inte följande produkter att köpa på inköpsportalen även om yrkesarbetarna efterfrågar dom; Synvinkel, Hållhake, Ögonmått, Stenförlängare och Rörsträckare...

Men jag tror det handlar mycket om inställning och attityd som nyutexaminerad civilingenjör. Tror man att man är fullärd och ”komplett” efter en 5-årig utbildning på Chalmers eller liknande så är man fel ute. Det gäller att vara ödmjuk och öppen, att inte försöka spela att man förstår allt utan visa modet att ställa frågan Vad betyder det? eller Hur ska vi göra här?

Nu väntar en vecka med utbildning i Stockholm med de övriga traineerna. Ska bli väldigt roligt att träffa alla igen och höra hur dom har haft det runt om i Sverige (+ Berlin) sedan sist vi sågs!

onsdag 24 oktober 2012

Brobyggartävling på Chalmers



Konstruktionstävlingen Chalmers Structural Design Challenge, mer känd som ”Brobyggartävlingen” gick för ett par veckor sen av stapeln för sjätte året i rad. NCC är stolt huvudsponsor till eventet som engagerar andraårsstudenter inom byggnadssektorn. Förutom att vi satt med i juryn och bedömde broarna som restes över dammen, stod även morgongympa samt lunchföreläsningarna med NCC på schemat.
 
Anordnade tävlingen gjorde (från vänster) Carl Källareholm, Debora Falk, Ylva Wilder, Johanna Riad och Alexandra Hagglin som här sitter på den vinnande bron.
 
Eventansvarig för tävlingen i år, Debora Falk, har sänt oss en liten hälsning:
 

"Hej!

Mitt namn är Debora Falk och jag är tredjeårsstudent på väg- och vatten på Chalmers. Jag var själv med och tävlade förra året, och i år fick jag möjlighet att vara eventansvarig för tävlingen vilket har varit något av det roligaste jag varit med om.

Tävlingen går ut på att man under två dygn ska bygga en ca 15 meter lång och 3 meter hög träbro som ska gå från ena sidan av en damm till den andra. Redan detta kan ju vara en svår uppgift, men för att göra uppgiften ännu klurigare så har varje lag endast en begränsad mängd material och förbestämt var man får placera sina stöd. Bron ska även klara att hela laget går över samtidigt och det vinnande laget får en check på 10 000 kr.
                                                                                                     
Anledningen till att jag ville vara med och ordna denna tävling var främst för att jag själv hade så kul när jag var deltagare förra året. Man fick på ett avslappnat men ändå inspirerande sätt lära känna andra studenter som man i vanliga fall inte skulle prata med. Man lärde sig också mycket praktiskt, som är svårt att lära sig genom att läsa i böcker.

NCC var redan från början varit med som huvudsponsorer och är det även i år, vilket vi är väldigt tacksamma för. Utan pengarna hade vi inte kunnat köpa allt material och bjuda brobyggarna på all mat och fina priser. Det känns som att både företagen och brobyggarna har varit väldigt nöjda med årets tävling, och det verkar vara många som är intresserade av att ordna tävlingen även nästa år, vilket är superkul!

Tack för en jätterolig tävling! Ses kanske snart igen!

 
Mvh

Debora Falk"                                                                                      

 
Tack själv Debora, även vi på NCC ser fram emot nästa års tävling!

måndag 22 oktober 2012

Hallo aus Berlin!

Erik
Så här en vecka efter Miraklet i Berlin (Tyskland - Sverige: 4-4) så har det kommit ett vykort från min trainee-kollega Oscar Månsson, som under sin första rotation arbetar just i Berlin! Klickar ni på bilden nedan så får ni en liten insikt i vad NCC, och så klart Oscar, sysslar med nere i Tyskland.

gute Lektüre!


tisdag 16 oktober 2012


Ida

På morgonen ringer klockan 06:01 och jag har en knapp timme på mig att ta mig till jobbet. Har redan vaknat flera gånger av att höra hur gubbarna smäller i dörrarna för att ta sig till jobbet och dricka sitt kaffe i tystnad en timme, men så är livet att bo i barack med ett gäng morgon pigga... Äh, kan ju ge upp redan nu, kommer ju ändå aldrig kunna skriva lika bra och fängslande som Erik ;)

Ida Harju heter jag och kommer vara den andra bloggaren för det nya trainee-gänget. Är 24 år (eller på lördag iaf så det borde väl räknas redan?) och har de senaste 5 åren bott i Luleå och pluggat till Civilingenjör i Väg-och vattenbyggnad med inriktning Jord- och bergbyggnad.

Som ni kanske förstått i början av inlägget så veckopendlar jag och bor i barack i veckorna och blir väckt tidigt på morgon när alla andra går till jobbet. Livet i barack är inte det glamorösaste, så om de är någon som har nå bra tips om en 2a med bastu inne i lägenheten i Stockholm så är jag överlycklig av att få dessa!

Är anställd sen i början på juni på Avd. Anläggning Stockholm. Min första rotation som trainee gör jag på Norrströmstunneln, delen av Citybanan som är rakt under Stockholm central. Jag var här första gången 2010 under min 7-månadspraktik och har sedan dess vart fast hos NCC så valet att söka till traineetjänsten var solklart (med lite pushar från några kollegor =) ).

De var väl lite kort om mig så här i början på min (förhoppningsvis) intressanta, roliga och inspirerande bloggkarriär.

Ha en bra dag =)

torsdag 11 oktober 2012

Det är nu, det är nu det börjar


Erik
När jag åker till jobbet är det väldigt tomt på motorvägen. På P3 har Morgonpasset inte börjat ännu. Man kan ana en gryning när jag närmar mig Alingsås. Svänger vänster när motorvägen tar slut, kör förbi ett provisoriskt dagis bestående av barracker och närmar mig Stadsskogen, min första arbetsplats som nyutexaminerad civilingenjör! I byschan har Thomas redan bryggt kaffe. När alla kommit handlar snacket om allt ifrån söndagens avsnitt av Solsidan till vad som står på agendan idag, samtidigt som solen långsamt stiger upp över trädtopparna. 

Mitt namn är Erik Ulvås, 26 år och uppvuxen i Bohuslän. De senaste fem åren har jag läst Väg – och Vattenbyggnad på Chalmers, med inriktning mot Mark och Anläggning (officiellt namn: Geo and Water Engineering). Sedan augusti har jag varit anställd som trainee på NCC Region Väst. I denna blogg ska jag försöka berätta hur det är att komma ut i arbetslivet som en nyutexaminerad civilingenjör, vilka utmaningar man stöter på, hur min vardag ser ut samt försöka komma med en och annan rolig anekdot!

2012-års upplaga av trainees består av 12 stycken nybakta ingenjörer utspridda i Stockholm, Göteborg, Malmö, Berlin, Gävle, Uppsala, Norrköping, Borås och Helsingborg. För att ni läsare inte helt ska tröttna på mig och vår andra bloggare Ida Harju, kommer vi då och då få små vykort från de andra traineerna, så ni även får se vad dom har för sig!

Om ni under resans gång har några frågor, funderingar, reflektioner eller hälsningar så har vi här under ett kommentarsfält. Jag har hört att denna inte har fungerat helt och hållet tidigare, men nu ska den vara igång.


”Det är nu, det är nu det börjar” – Bob Hund

fredag 28 september 2012

Traineeer och kompetensbyggare



Hej,

Äntligen är hösten här och med den uppstartsträffar av traineeprogrammet och kompetensbygget.

I augusti fick kompetensbyggare från hela landet träffar varandra för studiebesök, workshop och segling i Stockholm.

Läs mer om kompetensbygget  här

Kompetensbyggare 2012
























































Under september måndad träffas våra traineer för tre dagars uppstart. På programmet stod introduktion till NCC och grupputveckling. Läs mer om traineerprogrammet här

Traineer 2012

tisdag 11 september 2012

Tobbe

Skalden Tomas Ledin hade rätt i år igen, sommaren är alldeles för kort. 15 grader i luften, mulet och motvinden piskar på i friska 8 meter per sekund. Hjälmen behöver hakrem, ritningarna får vingar, grusdammet fastnar i ögonen och knastrar härligt mellan tänderna under fikarasten. Är du ensam i boden kan du ana ett svagt visslande i ventilerna och du uppmärksammar genast när den lokala skuren knackar försiktigt på alla fönster. Du vet att du är ensam när de rörelseaktiverade lamporna börjar slockna. Värmeljus och en varm kopp choklad…?

Om Göteborg ändå hade en höst där solens strålar smeker dina kinder varmt och ömt när den hittar ner mellan huskvarteren. Där daggen på grävmaskinerna är den enda nederbörden, och du känner doften av förmultnande löv från parken intill etableringen när du tar djupa andetag av den något kyliga morgonluften.

Givetvis finns det fina höstdagar här, dock är de lika sällsynta som den Tasmanska djävulen och en felfri projektering, men inte är jag bitter för det. När solen väl tittar fram är det underbart att kunna arbeta utomhus och skratta tillsammans med gemen*. Köra mule, räkna elskåp, täcka skyltar, ljuga lite, flytta sidomarkeringar, montera skyltar, ljuga lite mera och diskutera taktik inför arbetslagets lerduveskytte på fredag.

 Jag har också börjat förstå att anläggning är oerhört mycket bredare än vad jag först trodde. Mer om det nästa i nästa inlägg.

Peace out!

*Inte samma sak som den där prylen som håller ihop papper, utan ett ”hen”-ord för gummor och gubbar. Ni såg det här först J

torsdag 9 augusti 2012

Internationella inköp i Shanghai!


Camilla

Två månader har redan gått och det känns som att vi kom hit igår. Tiden går snabbt när man har roligt!
Jag och min traineekollega Johanna kom hit till Kina i början av juni för att göra en tremånaders rotation på vårt inköpskontor i Shanghai. Här på kontoret jobbar, exklusive mig och Johanna, i dagsläget sex personer. Thomas Olsson, som är chef för NPG Asia och Nana Wang, Tracy Wei, Cathy Chen, Ronald Xu och Mr Lv som arbetar med inköp och administration.
Vi är här på uppdrag från NCC Purchasing group, men skall även delta till viss del i det dagliga arbetet här på kontoret i Shanghai, och t.ex. följa med våra inköpare på leverantörsbesök.
Vi har tre huvudsakliga uppgifter:
  • Vi skall dels se över godkännandeprocessen av nya internationella produkter. Idag tar den här processen lång tid och berör många olika aktörer inom NCC. Vi skall kartlägga hur processen fungerar idag, hitta falkshalsar och ge förbättringsförslag.
  • Vi skall göra en benchmark av andra företag som sourcar här i Kina för att undersöka hur de arbetar med inköp och logistik och med att effektivisera sin värdekedja.
  • Eftersom våra volymer från Kina kommer växa i samband med att NCC ökar sina internationella inköp, behöver vi se över våra logistikprocesser och hur vi skall skicka våra produkter på bästa sätt till Sverige. Vår uppgift är att se över vilken logistiklösning som passar vår situation bäst och vilken 3PL som kan erbjuda oss bästa lösning.


 Fika med trevliga kollegor!

Hard working!

 Kontoret är beläget mitt i smeten, på 22:e våningen med en underbar utsikt över staden.

 Shanghai by night!

torsdag 21 juni 2012

Tobbe

Under min utbildning var jag en av många med lite fördomar mot anläggning. Ett exempel är att det ansågs vara tekniskt simpelt, hur svårt kan det vara att bygga en väg i skogen eller lägga ett nytt lager asfalt på en motorväg. Likaså antogs det att vädret ofta är dåligt när man är utomhus. Vi var alla starkt övertygade om att anläggning inte var något för oss. Låter detta bekant?

Jag är den första att erkänna att inget av det ovan nämda är sant. Under min tid på kalkyl räknade vi på en ny trafikplats i jungfrulig mark, kanske inte det knepigaste att vara med om, men den ligger definitivt bland topp tre. På Hagastråket, där jag är placerad i nuläget, har vi över 100 trafikanordningsplaner för att lotsa gångare, cyklister, bilar och alla andra typer av trafikanter på ett säkert sätt genom, bredvid och över arbetsområdet. Detta faller också bland topp tre inom kategorin knepigheter, nedan finns ett par exempel på de TA-planer jag har varit med att ta fram. Att vädret är dåligt motbevisas genom att jag blir mer och mer solbränd för var dag som går. En snabb blick nedan visar etapp fem av totalt sex stycken, i strålande solsken och klarblå himmel.

Nu tar jag och äter den sista jordgubben vi fick på rasten och önskar er en glad midsommar!


tisdag 29 maj 2012

Examensguiden

Camilla

För ett tag sedan blev jag intervjuad av examensguiden, vi pratade om hur det är att jobba på NCC och vara trainee, du kan läsa intervjun här!



NCC föreläser gärna ute på skolor, och vi gör det bra!

Den 18 april höll Johanna Hector från NCC Teknik en mycket uppskattad lunchföreläsning på Chalmers för studenter inom samhällsbyggnad. Ett 100-tal studenter lyssnade på hur NCC arbetar med hållbar utveckling och vilka miljökunskaper som är attraktiva att ha med sig när man söker jobb. Feedbacken från Chalmers studentkontakt Oscar Bergqvist visade att studenterna tyckte att det hade varit en mycket bra föreläsning och att många t.o.m uttryckte att det var den bästa de varit på! Man hoppas att NCC kommer att hålla fler och liknande lunchföreläsningar för intresset är stort bland studenterna. Så om ni vill att NCC kommer ut till er högskola och hålla en föreläsning inom ett relevant ämne, hör av dig till vår studentkoordinator, David Lexholm på david.lexholm@ncc.se.



Bild på Johanna Hector från NCC Teknik tillsammans med kollegan Christian Johansson


måndag 21 maj 2012

Ni hao!

Camilla

Mina tre månader på processutveckling börjar gå mot sitt slut och det är snart dags för mig att rotera. Nästa rotation kommer jag göra på vårt inköpskontor i Shanghai! Vi ses där!


fredag 11 maj 2012

Ordning och reda - pengar på freda'!

Camilla

Nu var det länge sedan jag skrev något här i bloggen. Jag antar att ni alla är väldigt nyfikna på hur det går med 5S implementeringen. Eller? Ni kommer få veta ändå!
Det går bra! Och jag tror verkligen att detta är ett koncept som har potential att bidra till stora förbättringar inom byggbranschen. Ordning och redan är en förutsättning dels för att hålla en god och säker arbetsmiljö, men även för att kunna effektivisera nuvarande processer. Jag hade kunnat hålla en ganska lång utläggning om detta men nöjer mig med lite före och efter bilder. En bild säger ju trots allt mer än tusen ord.
Före:





Efter:






Allting står i utmarkerade rutor! Hur snyggt? MEN, självklart är vi inte klara nu. Det svåraste är ju såklart att behålla ordningen.

För att underlätta detta går vi en gång i veckan, i samband med skyddsronden, en 5S rond, där vi mäter hur duktiga vi är på att upprätthålla ordning och reda.


Detta följer vi sedan upp och redovisar på våra NCC projekplaneringsmöten.



Lätt som en plätt? Nej verkligen inte. Men vi har kommit en bra bit på vägen!




Trevlig helg!!



måndag 2 april 2012

Kurs!

Camilla

En fördel med traineeprogrammet är alla intressanta kurser som vi får möjlighet att gå. I fredags gick jag en kurs i företagsekonomi. Även om jag redan läst företagsekonomi på Chalmers, så var det kul att damma av kunskaperna i balansräkning och resultaträkning! Nu under våren väntar kurser i bland annat retorik, juridik och inköp.


Det blir lätt lite för mycket kaffe och fika när man är på kurs. Alla koppar är dock inte mina här, men jag får väl ta på mig 4 av 6…

fredag 23 mars 2012

5S Implementering

Camilla

Ett återkommande problem på många arbetsplatser idag är att skapa och behålla ordning och reda. Mycket tid går åt att leta efter material, verktyg, ritningar och dokument. Tidigare studier har visat att ungefär en tredjedel av arbetstiden för yrkesarbetare inom byggbranschen är icke värdeskapande, t.ex. väntan, omarbete, onödiga transporter och rörelser.

Brist på ordning och reda kan även innebära en säkerhetsrisk. Idag är en stor del av alla olyckor direkt kopplade till arbetsplatsens utformning så som snubbelolyckor, fordonsolyckor och trampningsolyckor. En ren och väl strukturerad arbetsplats minskar alltså risken för arbetsolyckor och arbetssjukdomar.

Bättre ordning och reda har därför potential att bidra till både en säkrare och effektivare produktion. För att uppnå ordning och reda finns det en 5-stegsprocess som visat sig effektiv inom andra branscher – en metod som kallas 5S.
5S är ett verktyg inom leanproduction, ursprungligen framtaget av Toyota, för att skapa ordning och reda på arbetsplatsen. Det är ett visuellt hjälpmedel som syftar till att synliggöra och eliminera slöserier, samt skapar en process för kontinuerliga förbättringar.

Min uppgift här på processutveckling är att undersöka hur NCC kan använda sig av 5S i produktionen. Jag är just nu fullt igång med att genomföra en pilotimplementering på ett mindre projekt i Haninge. Vi fokuserar för tillfället på de tre första stegen; sortera, systematisera och städa.

Vi sorterar och systematiserar verktygscontainern – allt skall ha sin bestämda plats! Grön lapp = det här behöver vi (nödvändigt), gul lapp = det här skall sparas och röd lapp = det här skall slängas.



På arbetsplatsen märker vi ut lagerytor och transportvägar – målet är att det endast får finnas material i de bestämda materialytorna.








tisdag 20 mars 2012

Göteborgs stolthet!

Tobias

Äntligen har jag hunnit vara med på introduktionskursen för alla nyanställda. Höjdpunkten är ju som alltid när jag får möjlighet att lämna kontoret för att göra ett besök på en byggarbetsplats. Denna gång styrdes kosan mot Ullevi Office Arena som miljöklassas enligt BREEAM och GreenBuilding.

För oss lite nördigare typer är själva fasaden intressant. Den hängs på små plattjärn som sticker ut från bjälklaget och är således inte alls bärande.


Det saknas även vindbockar(?) i stommen vilket betyder att endast hisschakten tar upp vindlaster. Hisschakten är också spännarmerade vilket inte är normalt, och grundläggningen är förankrad för att byggnaden inte ska flyta upp som en kork. För er som är mer insatta i konstruktionsteknik än mig välkomnas gärna med rättelser eller fördjupande frågor.

Jag klagar inte på utsikten i alla fall. Finns ju också möjlighet att se fotboll, nu måste jag lära känna några hyresgäster.


Peace out!